Kako je zloupotrijebljen projekt za zapošljavanje: Invalidi su morali da rade najteže poslove

Prošla je godina otkako se na javni poziv Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH javila kompanija M. H. M. iz Bihaća i ponudila zapošljavanje više invalidnih osoba.

Jedan uvjet

Bihaćka kompanija tada se obavezala da će zaposliti sedam osoba, a po tom osnovu Fond je trebao uplatiti blizu 90.000 maraka. Uvjet je bio da M. H. M. radnike zadrži u radnom odnosu minimalno godinu.

No, sve se završilo neuspjehom

Simnica: Obećano nam je nešto sasvim drugo

Simnica: Obećano nam je nešto sasvim drugo

Nedžad Simnica od rođenja je suočen sa zdravstvenim problemima. Dijagnosticirano mu je više oboljenja i 100-postotni je invalid. No, nije odustajao. Tako je došao i do sporne kompanije.

– Početkom prošle godine javio se poslodavac Meris Mušić i ponudio da zaposli invalide. On je nama obećao da ćemo raditi tiple za namještaj i parket, kazao je da će uzeti jednu halu, srediti je i obećao da u martu počinjemo s poslom – sjeća se Simnica.

Sličnu priču čuo je i Refik Čolić.

Radovi u hali su kasnili pa im je ponuđeno da rade druge poslove u kompaniji.

– Jednom rukom sam probirao i klasificirao elemente, oni nisu teški, možda kilogram ili dva, ali ako i do 10.000 elemenata dnevno jednom rukom prebaciš, pregledaš, veliki je problem – priča Čolić.

Simnica kaže da je radio na poslovima preslagivanja fosni, teških i do 50 kilograma.

Elementarna nepogoda

Zato su obojica razočarana što su dobre namjere Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH izigrane. Uvjereni su da je cilj poslodavaca bio da se domognu novca.

Mušić: Tvrdi da je jedino on oštećen

Mušić: Tvrdi da je jedino on oštećen

No, vlasnik Mušić tvrdi suprotno i kaže da je jedino on oštećen. Ističe da Čolić i Simnica nisu bili „ozbiljni radnici“.

Hala koju je obećao, kaže, nije sagrađena zbog elementarnih nepogoda.

Mjenica, sud ili ispunjavanje ugovora  

Fond je do sada Mušiću uplatio 59.000 KM za zapošljavanje invalida. Zauzvrat M. H. M. radnicima nije uplaćivao doprinose.

– Naredili smo mu da isplati zaostale plate i doprinose, mora dokazati da je sve uplatio. Ako tako ne bude, ide mjenica na banku ili na sud – poručuje Vinko Jerinić iz Fonda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79