Kako ocjenjujete najavu Komšića i Hadžikadića o formiranju zajedničke stranke?

U povoju je priča o formiranju nove političke stranke koja bi trebala na jednom mjestu okupiti nekoliko stranaka s lijevog političkog bloka te centrističku Platformu za progres. U anketi portala Klix.ba glasajte o tome kako vidite ovu ideju.

Formiranje nove stranke je izvjesno, a za istim stolom našli su se Željko Komšić (DF), Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres), Enver Bijedić (Socijaldemokrate), Muhamed Fazlagić (Građanski savez), ali i zaboravljeni projekt SPD, na čijem čelu je bio Ivo Komšić.

Nova stranka će značiti i pravno gašenje postojećih stranaka. Radi se o zanimljivoj ideji koja je još prošle godine tiho izrečena, ali u tom scenariju nije bilo Platforme za progres.

Ovakav potez nekima jasno predstavlja i slamku spasa u političkom djelovanju jer će prepakiranjem stranačkog ruha i blagim modifikovanjem pravca javnosti biti predstavljeni kao nova ideja. Sada ostaje da se vidi konačna finalizacija, a naredni sastanak čelnika koji učestvuju u pregovorima trebao bi biti održan početkom maja.

Jedno od pitanja koje se sada nameće je pitanje zadovoljenja ambicija i Komšića i Hadžikadića u smislu kandidature za Predsjedništvo s obzirom na to da je izvjesno da će i jedan i drugi tražiti tu podršku. Komšić, jasno, jer je i sada član Predsjedništva, a Hadžikadić zbog ranijih ambicija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79