Kako pomoći Krajini: FBiH obećala gradnju autoputa i povezivanje s onim koji gradi RS

Slaba saobraćajna povezanost ocjenjuje se kao ključni društveni i ekonomski problem Krajine, po mnogima najzapostavljenije regije u Bosni i Hercegovini. Rješavanjem tog problema krenulo bi se u približavanje Sarajeva i zapadnih kapija BiH, problema koji tinja decenijama.

Nije slučajno da su na sastanku političkih lidera sa svih nivoa vlasti u Bihaću 20. februaru osim rješenja migrantske krize dominirale ekonomske teme, a da je jedno rješenje iz infrastrukturnog sektora, iako nije medijski objavljeno, postalo intrigantna tema krajiških nadanja.

Uz člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića sastanku je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić koji je krajiškim liderima iznio ideju gradnje autoceste u ovom dijelu BiH te brže i puno efikasnije povezivanje sa centralnim dijelom države i Sarajevom kao fokalnom tačkom ekonomskih kretanja.

Po mnogim analizama Krajina je najslabije povezana uprava sa ostatkom države, a klasična ruta preko Jajca i Srednje Bosne više pripada 19. nego 21. stoljeću.

Novalić je na tom sastanku, kako saznaje naš portal, predložio gradnju krajiškog autoputa koji bi se nadovezao na onaj koji RS planira graditi od Banje Luke preko Prijedora do Bosanskog Novog. Autoceste FBiH bi svoju krajišku dionicu od Prijedora vodile preko Sanskog Mosta ka Bihaću i Cazinu te granici s Hrvatskom.

Ova ideja prihvatljiva je i vlastima Republike Srpske jer povećava vrijednost i povezanost njihovih autoputeva te ih “kači” na one u Hrvatskoj.

Krajina je posljednjih godina bila posve obilježene negativnim vijestima, uz najveći odljev stanovništva, migrantsku krizu, te globalnu pandemiju rastao je i osjećaj odvojenosti od Sarajeva i glavnih središta moći. Izgradnja pomenute ceste i niz ekonomskih projekta uz bihaćki aerodrom pokušaj je promjene paradigme.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79