Kako poslodavci potkradaju profesionalne vozače u BiH

Velika većina poslodavaca transportnih firmi u BiH plaćaju vozače po procentu od fakturisane cijene korisnicima njihovih usluga, da li je to zakonski način plaćanja radnika u ovoj branši!?

Piše: Dražan Pejaković

Procenat koji vozači dobijaju je od 10 do 15% od cijene prevoza, negdje je veći,ali vozač nema uvid u nalog špedicije.

Ima slučajeva da poslodavci kopiraju nalog špedicije, preprave cijenu prevoza, na nižu cijenu, i onda “velikodušno” pošalju telefonom vozaču taj dokument.

Nedavno se desio slučaj da je poslodavcu u kancelariju ušlo 20 vozača i tražilo istinu i poslodavac je priznao da se koristio tom metodom.

Kada je u pitanju dvojna posada tu je procenat manji i kreće se od 8% pa na više.

A zašto poslodavci to rade?

Veoma jednostavan i jasan odgovor, radi svog džepa.

Prilikom plaćanja ture prevoza, recimo da je vozač imao 5 utovara.

Kada mu poslodavac “otkine” od svakog utovara samo 10 € (jer vozač dobije informaciju od poslodavca koliko je navodno naplatio) tom vozaču uzme 50 € po turi.

Odradi li vozač tri ture mjesečno,biće zakinut za 150 € . Na 50 vozača računica je jasna.

Ali nemaju samo poslodavci koristi od ovog načina plaćanja vozača. Veliku korist imaju i POLITIČKE PARTIJE koje finansiraju transportne firme.

U BiH je jako malo vozača plaćeno na dnevnicu, a poslodavci to priznaju jer, kako platiti vozača koji u kalendarskom mjesecu provede nekoliko dana na carinskim terminalima i po ko zna koliko sati na granicama prilikom izlaska iz BiH i ulaska u EU ili zemlje Šengena.

Drugi način na koji poslodavac iskorištava tj. uzima dio zarađenog novca vozaču a ujedno to pravda pred državom je bjanko potpisivanje raznih naloga,iz kojeg inspekcija vidi da je vozač primio dnevnicu i to poslodavac potvđjuje potpisom vozača piše Crna-Hronika

A o čemu se radi?

Određenu trošarinu koju vozač dobije prilikom polaska na put,vozač u konačnici ne potroši u potpunosti.

Ostatak novca vraća u firmu,ali se interno razdužuje bez ikakvog dokumenta ili potpisa poslodavca da je vratio nepotrošen novac.

Računica je jasna. Tri ture mjesečno, sa zaduženjem po 300 €, poslodavac ponudi vozaču da potpiše,a tek naknadno na tom nalogu za isplatu nakon potpisa, upiše da je to akontacija za dnevnice.

Tako poslodavcu ostane dokument da je radniku isplaćeno 900€ , a ostatku od oko 500 € po radniku gubi se trag, ali se zna gdje se nalazi.

Drugi način je uplata plate u visini minimalnog ličnog dohodka,koje poslodavac uzima nazad,tj. odbija vozaču prilikom isplate dnevnica na ruke.

Dnevnice se u BiH ne uplaćuju preko bankovnog računa, ali poslodavci koji imaju firme u BiH i Sloveniji, njih u Sloveniji uplaćuju preko računa.

Znači u Sloveniji MORAJU ali u svojoj državi NE MORAJU.

Kada poslodavac koji ima samo 5 kamiona, uzme po 200 € koje mu isplaćuje kao lično dohodak, mjesečno je “dobar” 1000 € .

Znači 12 000€ na godišnjem nivou.
Lako je izračunati kako onda doći godišnje do recimo 100 ili 200 000 € .

A dotle država gubi jako mnogo novca. Ali ,izgleda da je ona svjesna toga…

Za više savjeta priključite se grupi koja brine o radnicima i njihovim pravima OVDJE

Web link za pravnu pomoć i savjetovanje

#TikTak

#TikTak

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79