Kako preživjeti u BiH sa 150KM mjesečno ?!

Preživjeti u BiH sa 75 eura mjesečno?

Među najsiromašnijim građanima BiH su uglavnom nezaposleni, starije osobe, penzioneri, te osobe s invaliditetom.

“Svaki dan od kontejnera do kontejnera tražim komad hljeba, a nekad mi i neko da, neko ne da, hvala i jednima i drugima”, priča Esad iz Sarajeva za (RSE).

On svakodnevno obilazi kontejnere u kraju u kojem živi kako bi za sebe pronašao koricu hljeba ili bilo kakvu korisnu stvar koju njegovi sugrađani svakodnevno bacaju.

Esad, koji prima mjesečno 150 maraka (75 evra) invalidske penzije, priča da kako bi pregurao naredni dan ustaje rano, bez obzira na godišnje doba i vremenske uslove.

“Dobrodošli u zemlju mađioničara: Potrošačka korpa veća od zbira dvije proječne plate u BiH!”

“Orilo gorilo, duvalo ne duvalo, ja sam na ulici svaki dan. Jedina je sreća što ima dobrih i savjesnih ljudi, pa hranu i stvari ostave pored kontejnera i hvala im. To su dobri i pošteni ljudi. Meni što valja ja uzmem, što ne valja ostavim za druge”, kaže Esad.

“Nađe se i nešto za pojesti i ovake neke odjeće, a ponešto se nađe u boljem stanju, pa se i preproda. Evo ove rukavice sam poderao, pa sam sad našao nove za sebe”, rekao nam je ovaj sagovornik….

Na osnovu rezultata izvještaja Svjetske banke, Bosnu i Hercegovinu u ovoj godini zahvatiće najteža recesija u posljednjih 25 godina. Ovi podaci pokazuju da od 3,5 miliona stanovnika, koliko ima BiH, 16 posto je u kategoriji siromašnih, a ovaj broj je u 2020. povećan za dodatnih 14,6 procenata.

Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, objavljenih u 2016. godini stopa relativnog siromaštva stanovništva u Bosni i Hercegovini bila je 16,9 posto.

Ispovijest radnika: “Radim za 700KM, plata mi je 520KM na banku”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79