Kako proizvođači varaju kupce u Njemačkoj

Potrošačke cijene u Njemačkoj u konstantnom su rastu. Najprije je na to utjecala pandemija koronavirusa, a sve je dodatno začinila kriza s energentima.

Njemački medij Bild piše kako ne samo da mnogi proizvodi poskupljuju, nego im se i smanjuje gramaža. Tako kupci sada za manje, plate zapravo više.

Iz potrošačkih centara u Njemačkoj upozoravaju da su tako “potrošači zapravo dvaput opljačkani”.

“Proizvođači pokušavaju sakriti inflaciju, nudeći manje sadržaja u pakovanju iste veličine. Potrošači bi stoga uvijek trebali obratiti pažnju na gramažu”, objašnjava ekonomist Gunther Schnabl.

Trgovci se nadaju kako potrošači neće primijetiti da se smanjila gramaža određenih proizvoda.

“Mnogi proizvođači pribjegavaju jeftinijim sastojcima, mijenjaju recepte i smanjuju kvalitetu proizvoda. To će potrošači još teže prepoznati”, rekao je Schnabl.

Njemački list Bild iznio je nekoliko primjera proizvoda kojima je manja gramaža, a veća cijena.

Primjer: čips. Prije je koštao 2,59 eura/200 grama, a sada 2,79 za 185 grama.

Dezodorans za intimno područje u pojedinim radnjama sada košta 3,95 eura umjesto 2,95 eura. Kupci također dobivaju još manje sadržaja: 125 ml umjesto 150 ml.

Slično je uočeno i s tabletama za pranje suđa. Umjesto 82 tablete prije, sada ih u pakovanju dođe samo 77.

Topljeni sir je prije koštao 1,99 eura, a sad mu je cijena narasla na 2,29 eura. Naravno pakovanje je manje za 10 grama, piše Fenix-magazin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79