Kako reagirati ako primijete eksplozivno sredstvo?

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) savjetuje građanima koji primijete ili sumnjaju na postanje eksplozivnih sredstava, da se istom ne primiču nego da obavijeste nadležne. ”Ukoliko primijete eksplozivno sredstvo – da mu se ne primiču, nego da upozore ljude u svom okruženju i obavijeste nadležne.

Inače, FUCZ konstantno upozorava stanovništvo, posebno u proljeće kada se aktivira boravak u prirodi, na povećan rizik od pronalaska neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, te skreće pažnju na nužnost pravilnog i sigurnog ponašanja u takvim situacijama”, rečeno je za Bljesak.info iz FUCZ-a. Iz Uprave navode kako i za pronalazak tih sredstava postoje ugrožene skupine.

 

”Posebno upozoravamo ugrožene skupine – poljoprivrednike, građevinske radnike, skupljače i prerađivače sekundarnih sirovina, te lovce, planinare i izletnike da u slučaju pronalaska minu ili NUS ne dodiruju već da pronađeno sredstvo prijave civilnoj zaštiti putem telefona broj 121 ili policiji putem telefona broj 122. Naročito je bitno da mjesto gdje je sredstvo uočeno vidno obilježe, po mogućnosti fotografiraju i zapamte lokaciju kako bi je mogli pokazati nadležnom timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava”, navode. Svatko tko se kreće prirodom, tvrde, treba voditi računa o postojanju minskih polja.

”Skrećemo pažnju i onima koji svakodnevne aktivnosti vode izvan naseljenih mjesta i u prirodi da se ne kreću područjima koja ne poznaju kako ne bi zalutali u minska polja. Apeliramo da vode računa i da poštuju postavljene oznake minske opasnosti kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost, jer nepoštivanje, uništavanje ili otuđivanje ovih oznaka za nekoga može biti kobno”, rečeno je iz FUCZ-a

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79