Kako rudnik u Banovićima prvi put posluje pozitivno: Stroge kontrole javnih nabavki i nagrađivanja radnika

Nakon brojnih problema bolji dani su došli za Rudnik mrkog uglja (RMU) u Banovićima. Gubitak za ovu godinu je bio predviđen u iznosu od četiri miliona konvertibilnih maraka, ali su stvari krenule u suprotnom smjeru te su reorganizacijom poslovanja prvi put nakon rata uspjeli ostvariti polugodišnju dobit od milion maraka. Pozitivno poslovanje je nastavljeno, a do kraja ove godine će biti realizirane i značajne investicije.

U mjesecu maju ove godine imenovana je nova uprava (RMU) Banovići na čelu sa direktorom Fadilom Kudumovićem, koji u razgovoru za Klix.ba kaže da se zatečeno stanje drastično razlikuje od onoga koje je danas prisutno.

“Prilikom našeg dolaska u rudnik dočekala su nas kreditna zaduženja prethodne uprave u iznosu od skoro 50 miliona KM te neizmirene obaveze prema određenim ugovorima. S obzirom da smo imenovani na period od šest mjeseci prevelike zahvate nismo mogli pokrenuti, ali smo uspjeli povećati proizvodnju, u saradnji sa Vladom Federacije BiH sanirali smo određena dugovanja, a prvi put nakon rata smo ostvarili i pozitivno poslovanje”, kaže nam Kudumović.

Loše provođenje javnih nabavki

Prema svim finansijskim dokumentima, banovićki rudnik od rata pa na ovamo nikada pozitivno nije poslovao. Negativan trend bio je planiran i za ovu godinu, a u finansijskom planu za prvo polugodište bio je iskazan gubitak od 4.200.000 KM. Međutim, ovaj rudnik je uspio pokazati suprotno te ostvariti pozitivno poslovanje od miliona maraka.

“To smo ostvarili uštedama kroz kontrolisanje javnih nabavki. Naime, u prethodnom periodu je nabavljano svega i svačega, tako da sada na stanju u magacinima imamo više od 36 miliona rezervnih dijelova, a pretpostavke su da više od pola nije za našu upotrebu. Tu su napravljeni veliki rezovi, a smanjili smo i nekontrolisano nagrađivanje podobnih pojedinaca koji su bili u prethodnom periodu. Mi želimo nagraditi, ali pravog proizvodnog radnika koji radi”, naglašava Kudumović.

Dnevna proizvodnja u rudniku iznosi između 4,5 i 5,5 hiljada tona uglja, u zavisnosti od nekoliko faktora, što je predviđeno ranijim planovima koje naš sagovornik ocjenjuje nerealnim.

“To je priznala i prethodna uprava jer je naprimjer godišnja proizvodnja u jami Omazići povećana za okvirno 200.000 tona što je realno nemoguće proizvesti te se trenutno proizvodni proces odvija u obimu od 92 posto na godišnjem nivou. Tu ćemo krajem septembra imati jedan kratkotrajni zastoj u radu zbog premještanja širokog čela u drugo otkopno polje kako bismo mogli nastaviti sa daljim radom”, kaže sagovornik portala Klix.ba.

Trenutno u površinskoj eksploataciji rudnik u otkrivkama na dnevnom nivou ima više od 43 hiljade tona uglja, što je rekordno za Banoviće.

“Nadamo se da ćemo do kraja godine ispoštovati planove, koji se ogledaju u direktnoj otkrivci od 12 miliona tona uglja, a proizvodnja je projektovana na 1,7 miliona tona uglja. Trenutno je separisano okvirno 1,1 milion tona uglja, blizu devet miliona tona ulja je u otkrivci, ali naš finalni rezultat ovisi i od potreba za ugljem na tržištu”, dodaje Kudumović.

Nove investicije

Dotrajala pomoćna mehanizacija stvarala je velike probleme u proizvodnom procesu, ali je u proteklim mjesecima došlo do popravke mašina. Također, trenutno je u postupku nabavka novog gredera, ugovor je potpisan prije mjesec dana te bi mašina trebala stići do kraja novembra.

“Trenutno imamo tri buldožera koji su proizvedeni 1986. godine, tako da su prevazišli svoj vijek trajanja. Ali, nadljudskim naporima smo ih uspjeli osposobiti i trenutno su funkcionalni. Novu opremu je potrebno nabaviti, a već dvije godine se pokušavaju kupiti četiri nova buldožera, međutim zbog javnih nabavki taj proces je skoro nemoguć jer se žali svako na svakog”, ističe prvi čovjek banovićkog rudnika koji je kao vršilac dužnosti imenovan na period od šest mjeseci.

Prema planu do kraja ove godine trebala bi biti nabavljena i drobilica za korištenje na separaciji, kao i transportni sistem na Površinskom kopu Turija čime će biti zaokružen aktuelni proces investicija u iznosu od 47 miliona KM.

Među investicionim planovima za 2021. je mehanizovano visoko čelo za jamu Omazići u vrijednosti od 22 miliona KM, što će omogućiti dalju jamsku eksploataciju. Inače, nabavka nove opreme stvorit će i humanije uslove rada za sve rudare koji su zaposleni u RMU Banovići.

“Naš glavni korak u radu je vođenje računa o zaštiti i sigurnosti radnika, a to se prvenstveno odnosi na jamu gdje su teški uslovi za rad. U odnosu na raniji period mi smo uspjeli smanjiti i broj povreda na radu za 60 posto. Cilj je i da nagradimo proizvodne radnike, a da bismo to mogli realizirati moramo uraditi sistematizaciju kompletnog rudnika”, otkriva nam Kudumović jedan od daljih planova.

Niko neće ostati bez posla

Uprava rudnika već je uputila zahtjev Nadzornom odboru za izdavanje saglasnosti za sistematizaciju radnih mjesta koja, prema riječima našeg sagovornika, neće dovesti do otpuštanja radnika.

“Prerasporeda će biti, ali otpuštanja zasigurno ne. Mi ne razmišljamo o tome, već nasuprot tražit ćemo saglasnost resornog ministarstva da nam izađe u susret i omogući dodatno zapošljavanje radnika jer smo u deficitu sa bravarima, variocima i inžinjerima našinske struke”, nastavlja Kudumović.

U banovićkom rudniku trenutno je zaposleno 2.830 rudara. Mjesečno se za plaće radnika izdvaja šest miliona KM, dok topli obrok košta 900.000 maraka.

“Sve svoje obaveze redovno isplaćujemo prema radnicima, državi i dobavljačima. Također, mi i dugovanja po osnovu kredita redovno isplaćujemo jer smo u mogućnosti da i to obavljamo”, nadovezuje se on.

RMU Banovići jedini se ne nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH, a trenutna uprava se zalaže da tako i ostane.

“To nam ne bi bilo značajno, s obzirom da vidimo kakvo je trenutno stanje u svim rudnicima koji su u sastavu koncerna. To je bio dobro zamišljen model, ali ne bih ulazio u to šta se dešavalo kasnije. Da je i naš rudnik tada ušao u sastav mislim da bi nam se desilo isto kao i svim ostalim rudnicima. Tamo samo jedan rudnik posluje pozitivno sa malim brojem radnika, dok su svi ostali u nezavidnom položaju”, istaknuo je Kudumović.

Izgradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, prema riječima našeg sagovornika, neće biti značajna za RMU Banovići zbog činjenice da će ovom termoenergetskom objektu oni isporučivati tek 20 posto uglja, što je okvirno 400.000 tona. S druge strane, gašenje bloka šest koje je planirano za 2035. godinu nametnut će probleme rudniku jer mu godišnje isporučuju 1.100.000 tona uglja.

“Zbog toga je opći interes rudnika, ali i općine Banovići izgradnja naše termoelektrane. Od tog projekta nismo odustali, šta više dobili smo dopis od investitora iz Austrije koji je spreman ulagati određena sredstva. Nadzornom odboru i resornom federalnom ministarstvu smo to poslali na očitovanje i donošenje odluke o daljim aktivnostima”, zaključio je Kudumović.

RMU Banovići i u narednom periodu fokus će držati na ostvarenju veće pouzdanosti u tehnološkom procesu rada kako bi na kraju ostvarili sve svoje zacrtane ciljeve vezane za nesmetanu proizvodnju uglja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79