Kako SDA zna da će Tužilaštvo KS pokrenuti istragu o tramvajskoj pruzi, pa čak i presudu!?

Vjerovatno u vremenskoj stisci, pritisnut sam svojom rokovima, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta pokušava svaki postavljeni metar na tramvajskoj pruzi marketinški isforsirati i predstaviti revolucionarnim.

Tako je i jutros objavio da je završena raskrsnica kod bivšeg Doma penzionera, što je odličan poduhvat, ali tek jeda u nizu koji izvođače radova čeka.

Svaku Štetinu objavu, na nož dočeka SDA, koja je sebi namijenila ulogu kritičara svega što sami nisu bili sposobni napraviti.

No, njihovo današnje saopćenje je drugačije.

Do sada su ljubomorni SDA-ovci uglavnom jahali na priči o famoznim tajnim dijelovima ugovora (što je, u poslovnom svijetu, najnormalnija stvar) te na rokove koje je Šteta sam sebi postavio i sam ih probija.

Ali, u današnjem saopćenju otišli su korak dalje pa najavluju pravosudno-policijske akcije.

“Kada Tužilaštvo Kantona Sarajevo i drugi istražni i policijski organi uskoro otvore istragu o načinu na koji su ugovarani poslovi i finansirana obnova tramvajske pruge u Sarajevu, postat će jasno zašto je “Trojka” ove poslove sklapala tajnim ugovorima, pokušavajući da zataška ulogu koju su u tom projektu imali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i njegova vlada. Biće to posljednji sudijski zvižduk populistima i varalicama iz samozvane “najbolje Vlade ikad”, koji su se predstavljali promjenom i novom političkom snagom u Kantonu Sarajevo”.

Prvo pitanje koje se postavlja jeste kako to sarajevski ogranak SDA zna, pa može sa sigurnošću najavljivati da će Tužilaštvo Kantona Sarajevo (i drugi policijski organi) pokrenuti istragu?

Nije dakle jasno kako politička stranka može imati uvid u aktivnosti ‘neovisnih’ tužilaca koji navodno istražuju i pokreću istrage protiv njihovih političkih oponenata, piše Raport.

Nepoznato je da li je SDA ikad podnijela bilo kakvu krivičnu prijavu protiv Štete, a je još nejasnije kako to da, ukoliko imaju informacije da je – ni manje ni više – Aleksandar Vučić umiješen i cijeli posao rekonstrukcije sarajevske pruge, SDA nije to prijavila ili pak objavila u svojim?

O sprezi Tužilaštva KS i SDA govori se već godinama, a brojni su opozicioni političari koji na to ukazuju. Jedan od primjera su i predmeti protiv Sebije Izetbegović, kandidatkinje SDA za Skupštinu KS. Protiv nje se, bar ono što se zna, vode tri istrage – niti o jednoj nema informacija, a još manje ih objavljuje SDA.

Drugi sporni dio saopćenja SDA jeste dio sa ‘posljednjim sudijskim zviždukom’.

SDA smatra da kada se istraga prokrene da će to biti i kraj, jer ‘posjednji sudijski zvižduk’ trebao bi značiti valjda sudijsku presudu koja bi – ako znači kraj – trebala biti i osuđujuća!?

Dakle, osim što SDA tvrdi da ima informacije da Tužilaštvo (i druge policijske agencije) pokreće istragu, oni znaju i kakva će presuda biti što bi trebalo značiti da pod svojom kontrolim imaju i sud – što se u konačnici svodi na onu – Kadija te tuži, kadija ti sudi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79