Kako se nagomilavaju neplaćene saobraćajne kazne: Da li je zatvor rješenje?

Deseci hiljada maraka dugovanja za saobraćajne kazne nagomilaju se kod pojedinih vozača u Bosni i Hercegovini, a mnogi od njih i dalje voze i prave nove prekršaje. Iako postoje zakoni koji bi trebali spriječiti ovu praksu, izgleda da se oni često ne primjenjuju kako treba.

Svake godine, milioni maraka kazni za saobraćajne prekršaje zastarijevaju u Bosni i Hercegovini, a najveći dužnici često ne plaćaju svoje dugove, već prave nove prekršaje – iako postoje zakonski mehanizmi za naplatu kazni.

Prema zakonima koji važe u cijeloj Bosni i Hercegovini, kada se izrekne novčana kazna za saobraćajni prekršaj, vozač je dužan da je plati u određenom roku. Ako ne plati kaznu na vrijeme, kazna se može pretvoriti u zatvorsku kaznu. Međutim, čini se da se ova praksa rijetko primjenjuje.

Iz Ministarstava unutrašnjih poslova u entitetima pojašnjavaju postupak naplate kazni za saobraćajne prekršaje. Prema njihovim riječima, novčane kazne i troškovi postupka se evidentiraju kao dug koji vozač duguje odgovarajućem nivou vlasti kojem se plaća.

Nakon što kazna postane konačna i izvršna, ovlašteni organ ili sud unose podatke o kazni u Registar novčanih kazni. Ova evidencija traje dok vozač ne plati puni iznos kazne i troškova. Nakon pet godina od dana kada je kazna postala konačna i izvršna, ona se briše iz registra.

Ako vozač ne plati kaznu u određenom roku, sud može odrediti lišenje slobode do 15 dana. Međutim, ovu mjere se rijetko primjenjuju, a vrijeme provedeno u zatvoru ne utiče na plaćanje duga.

Vozači također imaju mogućnost da predlože obavljanje poslova za opće dobro ili poslova za dobro lokalne zajednice kao zamjenu za plaćanje kazne. Ako vozač obavi ove zadatke, kazna se neće izvršiti i briše se iz Registra novčanih kazni.

Iako zakon daje mogućnost da se vozači koji ne mogu platiti kaznu zatvore, ova mjera se rijetko primjenjuje. To znači da mnogi vozači koji duguju za kazne i dalje voze i prave nove prekršaje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79