Kako se održavaju trolejbusi u Sarajevu? Šest ljudi ih dnevno čisti, oni opet u zapuštenom stanju!

Sarajevo je dobilo nove trolejbuse iz Bjelorusije. Međutim, novi trolejbusi nisu riješili stare probleme održavanja higijene u ovim vozilima na šta se često žale građani i turisti.

Prema fotografijama kojima N1 raspolaže koje su zabilježene u utorak 31. maja 2022. godine, novi trolejbusi su već bili puni prljavštine kako unutra, tako i izvana, a vanjski izgled je najviše uslovljen kišom koja je proteklih dana padala u Sarajevu.

Kontaktirali smo Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS iz koje nam je rečeno da svakodnevno vrše dezinfekciju i čišćenje vozila, trolejbusa uključujući i novonabavljene iz Bjelorusije.

“Prije svakog uključivanja u saobraćaj vozila GRAS-a prethodno prođu proceduru unutrašnjeg i vanjskog čišćenja, pranja i dezinfekcije vozila a u skladu sa internim procedurama preduzeća. Na taj način održavamo i higijenu novonabavljenih trolejbusa. Unutrašnje čišćenje vozila (podova, rukohvata, staklenih površina, sjedišta i dr) svakodnevno se vrši vlažnim postupkom, dakle uz upotrebu vode i odgovarajućih detardženata i sanitarnih sredstava. Po obavljenom unutrašnjem pranju i čišćenju izvrši se i dezinfekcija unutrašnjosti vozila. Vanjsko pranje vozila se obavlja sa vodenim mlazom uz pomoću aparata ”Karcher”, a na mjestima koja su više zaprljana (npr. zadnji dio vozila zbog rasutog grafita sa sabirnica trolnih motki) nečistoće se otklanjaju ručnim pranjem. Na čišćenju vozila u depou trolejbusa svakodnevno su angažovane po dvije higijeničarke i jedan perač u prvoj, te tako i u drugoj smjeni. Također, na terminalima Dobrinja i Otoka angažovana je po jedna higijeničarka koja po potrebi očisti krupni otpad i pod”, pojasnili su iz GRAS-a.

Ranije je bilo najavljeno da će novi trolejbusi biti u ingerenciji novog javnog preduzeća za gradski prijevoz, pa ćemo vidjeti kako će to utjecati na njegovo održavanje kako u higijenskom i tehničkom smislu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79