Regija BiH Kako se ponašati u vrijeme korone: Važne preporuke za roditelje i učenike

Kako se ponašati u vrijeme korone: Važne preporuke za roditelje i učenike

Nastava u novoj školskoj godini 2020/2021. počinje u skladu sa zakonom – kalendarom, uz mogućnost revidiranja odluke o početku nove školske godine 2020/2021. na osnovu procjene epidemiološke situacije od strane mjerodavnog zavoda za javno zdravstvo kantona.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH pripremio je Preporuke za škole u kontekstu COVID-19 za školsku 2020/2021.

Neki od osnovnih principa u skladu s preporukama su:

– Nošenje maski za đake (mlađa djeca trebaju nositi masku izvan učionice, ne i za vrijeme nastave), nošenje maski za nastavno i drugo osoblje, održavanje adekvatne fizičke udaljenosti, održavanje higijene ruku. Preporučuju se platnene maske, koje treba redovito prati.

– Učenici, nastavnici i ostalo osoblje trebaju ostati kući ako oni ili neko od njihovih ukućana ima simptome povezane sa COVID-19 (glavni simptomi su povišena tjelesna temperatura, kašalj, gubitak čula njuha/okusa, malaksalost; drugi simptomi: bolovi, glavobolja, konjuktivitis, proljev, osip na koži) prenosi Faktor.

– Đaci, nastavnici i ostalo osoblje trebaju ostati kući ukoliko su pozitivni na COVID-19 ili su u izolaciji. Ostati kući i u ukoliko su nedavno bili u kontaktu sa osobom oboljelom od COVID-19.

– Kroz edukaciju osoblja, đaka i roditelja preporučiti da se budno motri zdravstveno stanje, a posebno mogući znaci COVID-19, i da se pravovremeno kontaktiraju nastavno osoblje u školi i nadležne zdravstvene službe. Relevantne informacije mogu se naći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH (http://www.zzjzfbih.ba).

Kompletne Preporuke Zavoda možete naći na linku https://bit.ly/2Dfun34

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM