Kako se pripremaju bh. olimpijci: Savjetovanje preko Facebooka jer nema novca

Mirza Nikolajev bosanskohercegovački sankaš prethodnih mjeseci pod zastavom svoje domovine nastupa u utrkama Svjetskih kupova u Evropi i Aziji, u pripremama za Olimpijske igre početkom naredne godine. Nedovoljna finansijska sredstva onemogućila su njegovog trenera Senada Omanovića da putuje sa njim, što im dodatno otežava rad. Priča Omanović i Nikolajeva prikazuje kako ljudski entuzijazam pronalazi način za pobjedu sporta.

Senad Omanović cijeli život posvetio je sankanju. Od bivše Jugoslavije do današnje Bosne i Hercegovine ovaj sport njegova je strast. Trener je sankaške reprezenatcije i perspektivnog sankaša Mirze Nikolajeva. Zbog finansijskih problema Omanović nije mogao boraviti sa Mirzom u Norveškoj, Latviji, Njemačkog, Kini i Rusiji, jer kako važno je bez obzira na sve da Nikolajev vozi sve utrke sa novim sankama koje traže mnogo prilagođavanja.

“Meni je to zaista frustrirajuće. Ja se zaista divim tom momku da ima još toliko strpljenja. Sve je na njemu i mlad je. Cijeli svijet obilazi, a nema potporu. Imate trenere koji su moji prijatelji iz drugih reprezenatcija koji mu hoće pomoći oko tehničkih stvari, ali mu neće pomoći kada mu je teško, kada treba da izbaci iz sebe sve frustracije. On je već odsutan skoro tri mjeseca. Od kuće, prijatelja, porodice i mene” navodi Omanović.

Za to vrijeme odsutnosti Omanović i Nikolajev komuniciraju putem društvenih mreža. Omanović prepričava da ne postoji mjesto i vrijeme kada ne pričaju, jer prinuđeni su na improvizaciju zbog nedostatka novca.

“To su uglavnom kadrovi od 10 do 15 sekundi, gdje ga kolege snimaju. Nemamo mogućnost da pratimo cijelu vožnju. Moje kolege treneri iz drugih država najčešće snime problematični dio staze na kojem svi sankaši imaju problem. Onda to pošalju Mirzi, Mirza kasnije proslijedi meni. Onda ja to korigujem i savjetujem Mirzu, ali prvo saslušam njega, da vidim da li je on uočio eventualne greške” priča trener Mirze Nikolajeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79