Kako se SBB razilazi od SDA u Tuzli: Smijenit će im vladu, ali neće učestvovati u novoj

Savez za bolju budućnost razilazi se od Stranke demokratske akcije i u Tuzlanskom kantonu jer podržavaju smjenu vlade u kojoj i sami imaju ministra. Ovim činom SBB se priklonio opoziciji, ali je zanimljivo da neće učestvovati u imenovanju nove vlade.
Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka (NS), skupa sa dva zastupnika SBB-a iz vlasti jučer su prikupili 18 potpisa za upućivanje prijedloga koji se odnosi na smjenu aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem iz SDA. Kako sada stvari stoje, nema dovoljno ruku za imenovanje novog saziva.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona ovom zakonodavnom tijelu još nije upućen, zbog, kako saznajemo, činjenice da se pojedine osobe nalaze u izolaciji usljed zaraze koronavirusom, što usporava određene procedure.

Smjenu aktuelne vlade prvenstveno su zagovarali iz SDP-a, a potom i PDA, iz koje su nam naveli da će potpisi sa zahtjevom za sazivanje hitne sjednice Skupštini TK biti upućeni veoma brzo.

Za ovaj zahtjev su i iz opozicione Naše stranke, kao i SBB-a iz vlasti, koji ovakvim potezom pravi nastavak laganog razlaza sa SDA, s kojom su djelovali u koalicijama na kantonalnim nivoima. To se prvenstveno dogodilo u Sarajevskom, a sada i u Tuzlanskom kantonu.

Odluku za smjenu Kantonalne vlade u Tuzli SBB je, kako su nam ranije potvrdili iz ove stranke, donio shodno stavovima koje je zauzeo vrh političkog subjekta. Međutim, zanimljivo je da SBB neće učestvovati u sastavljanju nove Kantonalne vlade u Tuzli, što je potvrđeno za Klix.ba.

“Savez za bolju budućnost neće učestvovati u formiranju nove vlade u Tuzlanskom kantonu i ići ćemo u opoziciju”, kazala je za Klix.ba Lejla Vuković iz SBB-a, inače potpredsjednica Skupštine TK.

Tuzlanski kanton pred blokadom?

Shodno stavu SBB-a, u Tuzlanskom kantonu trenutno postoji većina koja može smijeniti aktuelnu vladu, ali su bez dovoljno ruku za imenovanje nove. To bi nakon izglasavanja smjene moglo dovesti i do blokade najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Kada je riječ o Našoj stranci, iz ovog političkog subjekta podržavaju smjenu vlade, ali se još uvijek nisu opredijelili da li će ući u vlast ili ne.

Prema nezvaničnim informacijama, prijedlog mogućeg premijera i članova vlade će utjecati na odluku Naše stranke iz koje se zalažu za odabir kompetentnih i stručnih kadrova. Također, iz ove stranke prije godinu su donijeli odluku da neće ići u koaliciju s PDA.

Vlast u Tuzlanskom kantonu čine SDA sa devet zastupnika, zatim Demokratska frona sa tri te Socijaldemokrate BiH i Stranka za BiH sa po dva zastupnika, koliko ih ima i SBB koji je u procesu izlaska. Također, tu je još i Smajo Mandžić koji je bio u PDA, ali se priklonio vladajućoj garnituri.

Nefunkcionalna većina

Da stvari u aktuelnoj većini ne funkcionišu od ranije je poznato, a to su nedavno potvrdili i iz Socijaldemokrata BiH i Demokratske fronte.

Sve se počelo kristalisati nakon smjene ministra policije Sulejmana Brkića iz Socijaldemokrata BiH i ministra za rad, socijalnu politiku i povratak Admira Hrustanovića iz Stranke za BiH, čiji je kadar razmišljao i o povlačenju iz vlasti.

Klimavu vlast u Tuzlanskom kantonu pokušao je spasiti premijer Denijal Tulumović koji je Hrustanovića nakon smjene s pozicije ministra imenovao za svog savjetnika i pored činjenice da je riječ o osobi koja je ranije osuđena prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79