Kako se zaštititi od velikih vrućina: Savjeti za građane

Kako se zaštititi od velikih vrućina: Savjeti za građane


Ljeto donosi visoke temperature koje mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za građane Bosne i Hercegovine. S obzirom na učestale toplotne valove, važno je znati kako se zaštititi od vrućina kako biste izbjegli sunčanicu, dehidraciju, nesvjesticu i druge zdravstvene probleme.

Evo nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete sigurni i zdravi tokom ljetnih vrućina.

1. Ostati hidriran

Pijte dovoljno tekućine, posebno vode, tokom cijelog dana. Izbjegavajte konzumiranje alkoholnih pića i kofeina jer oni mogu dovesti do dehidracije. Uvijek nosite sa sobom bocu vode kada izlazite vani.

2. Izbjegavati direktno izlaganje suncu

Izbjegavajte boravak na otvorenom tokom najtoplijeg dijela dana, obično između 10 i 16 sati. Ako morate biti vani, pokušajte se skloniti u hladovinu što je više moguće i nosite šešir sa širokim obodom ili kapu kako biste zaštitili glavu od sunca.

3. Nositi laganu i prozračnu odjeću

Birajte odjeću od laganih, svijetlih materijala koji omogućavaju koži da diše. Pamučna odjeća je dobar izbor jer upija znoj i pomaže u održavanju tjelesne temperature.

4. Koristiti kremu za sunčanje

Nanošenje kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom (SPF) može zaštititi vašu kožu od štetnih UV zraka. Ponovno nanesite kremu svakih nekoliko sati, posebno ako se znojite ili plivate.

5. Održavati hladan dom

Koristite ventilatore, klima uređaje ili druge metode hlađenja kako biste održali ugodnu temperaturu u vašem domu. Tokom noći, pokušajte otvoriti prozore kako bi svježi zrak ušao u prostoriju.

6. Prilagoditi fizičku aktivnost

Smanjite intenzitet fizičkih aktivnosti tokom najtoplijih dijelova dana. Ako vježbate, pokušajte to raditi rano ujutro ili kasno navečer kada su temperature niže.

7. Prepoznati simptome toplotnog udara

Važno je prepoznati rane simptome toplotnog udara kako biste brzo reagovali. Simptomi uključuju vrtoglavicu, glavobolju, mučninu, ubrzani puls i nesvjesticu. Ako osjetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se sklonite u hladovinu, popijte vodu i potražite medicinsku pomoć ako se simptomi pogoršaju.

8. Brinuti o najranjivijima

Starije osobe, djeca i osobe s hroničnim bolestima su posebno osjetljive na visoke temperature. Provjeravajte kako se osjećaju i osigurajte da su dovoljno hidrirani i zaštićeni od sunca.

Zaključak

Velike vrućine mogu biti opasne, ali s odgovarajućim mjerama opreza, možete se zaštititi i smanjiti rizik od zdravstvenih problema. Pridržavajte se ovih savjeta kako biste ostali sigurni i zdravi tokom ljetnih mjeseci. Briga o sebi i drugima ključna je za prevazilaženje toplotnih valova i uživanje u ljetu na siguran način.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija