Kako Skaka troši novac na kraju mandata: Video snimci, namještaj, ukrasne kese, kravate, suveniri, hurme…

Pandemija niti izbor novog gradonačelnika nisu spriječili Abdulaha Skaku da do posljednjeg dana mandata potpisuje ugovore i troši javni novac. Prema ustaljenoj praksi, dominiraju direktni sporazumi, a izbjegava se i provođenje transparentnijih postupaka.

Piše: Dino Cviko

Nakon novembarskih izbora i konstituisanja općinskih vijeća u glavnom gradu naše zemlje, Grad Sarajevo dobio je novo Gradsko vijeće.

Nakon sage u vezi s (ne)izborom Bogića Bogićevića za novog gradonačelnika, izbora Jasmina Ademovića (NiP) za predsjedavajućeg Gradskog vijeća, političkih igri, malverzacija te međusobnih prepucavanja političkih stranaka i političara – Sarajevo, ipak, još uvijek nije dobilo novog gradonačelnika.

I dok se čeka izbor prvog čovjeka glavnog grada, još uvijek aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka (SDA) ne gubi vrijeme. I dalje se troši budžetski novac na (nepotrebne) nabavke.

STOTINE HILJADA NA DIREKTNE SPORAZUME

Budžet Grada Sarajeva za 2021. godinu iznosi oko 15,7 miliona maraka i nešto je manji nego prethodne godine. Poređenja radi, Grad Sarajevo raspolaže znatno manjim budžetom u odnosu na sarajevske gradske općine.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki, u 2020. godini Grad Sarajevo je preko javnih nabavki potrošio skoro četiri i po miliona maraka.

Kako vidimo, najviše ugovora dodijeljeno je na osnovu direktnih sporazuma – čak 277 od ukupno 291 ugovora.

Pojašnjenja radi, direktni sporazum može se sklopiti ako vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 maraka. No, šta je tu sporno? Poredeći s drugim postupcima javnih nabavki (npr. konkurentski zahtjev ili otvoreni postupak), riječ je o znatno netransparentnijem postupku. Zašto? Prije svega zbog toga što zainteresirana javnost nema pristup tenderskoj dokumentaciji. To znači da nisu javno dostupne detaljne informacije o potpisanim ugovorima. Poznati su samo naziv, vrsta i vrijednost ugovora, kada je potpisan ugovor i ko je dobavljač.

Ukratko, kada je riječ o ugovorima do 6.000 maraka, ugovorni organ, u ovom slučaju Grad Sarajevo, nije dužan objaviti npr. obavještenje o nabavci, čekati ponude, pa na kraju izabrati najpovoljniju. Može se direktno obratiti određenom dobavljaču i s njim potpisati ugovor, bez odlaganja.

Upravo to su radili Skaka i njegova administracija. I to 277 puta u toku 2020. godine, te su na taj način potrošili više od 950 hiljada maraka! Bitno je istaći da Grad Sarajevo nije bio dužan zaključivati direktne sporazume. Iako procijenjena vrijednost ugovora ne prelazi 6.000 maraka, i dalje se može provesti transparentniji postupak javne nabavke kako bi se dobile što povoljnije ponude i kako bi se javni novac što racionalnije trošio.

Iz 2020. godine izdvojit ćemo nekoliko nabavki. Štampa ukrasnih kesa s logom grada „Fixitu“ je plaćena 5.887,50 KM, hurme za ramazanske poklone su kompaniji „GA-ME-HA“ plaćene 5.600 KM, dron je firmi „Kamer Commerce“ plaćen 2.625 KM, a istoj kompaniji su prijenosni računari i printeri plaćeni 5.998,75 KM, marame i kravate za protokolarne potrebe „Granoffu“ su plaćene 2.548 KM, odnosno 2.520 KM, angažman hostesa za potrebe protokola koštao je 6.000 KM

HILJADE MARAKA NA SNIMANJE I FOTOGRAFISANJE

Lokalni izbori održani su sredinom novembra 2020. godine. U roku od nekoliko dana postalo je jasno da je SDA izgubila u sarajevskim gradskim općinama i da je gotovo nemoguće da Skaka bude ponovo izabran za gradonačelnika.

Međutim, ni to, ni pandemija, ni posljednja dešavanja u vezi s izborom novog gradonačelnika nisu ga spriječili da gotovo do posljednjeg dana mandata potpisuje ugovore i troši javni novac. Prema ustaljenoj praksi, dominiraju direktni sporazumi, a i izbjegava se provođenje transparentnijih postupaka. Evo nekoliko primjera.

Četvrtog dana januara 2021. godine potpisuju se tri ugovora s firmom „Sarajevo Business Consulting“ vrijedna ukupno 17.731,50 KM, odnosno prosječno 5.910,50 KM po ugovoru. Sva tri ugovora tiču se isporuke i montaže namještaja (radni stolovi, arhivski namještaj s konferencijskim stolovima i TV komode i vješalice) za prostorije u zgradi Vječna vatra.

I, umjesto da se provede npr. konkurentski zahtjev kako bi se dobila što povoljnija ponuda za namještaj, Skaka potpisuje tri direktna sporazuma s jednim dobavljačem. Dakle, riječ je o klasičnom tzv. cjepkanju nabavke na direktne sporazume kako bi se izbjeglo provođenje nekog transparentnijeg postupka.

Za Skaku i saradnike vrlo je važno da se svaki projekat snimi i fotografiše. To je bio slučaj i s Bistričkom stanicom. Iako je nekoliko mjeseci ranije kupljen dron, ugovore za pružanje usluga fotografisanja i snimanja Bistričke stanice dronom i video kamerom (četiri sata) dobile su čak dvije firme – „IGA-3D“ i O.D. „Studio 23“. Za te usluge izdvojeno je ukupno 11.950 maraka.

 

Abdulah Skaka Facebook

Snimljeni video materijali nerijetko se objavljuju i na zvaničnoj facebook stranici Abdulaha Skake

 

Snimanja nikada nije dovoljno, pa je još jedan ugovor vrijedan 6.000 KM potpisan s O.D. „Studio 23“ početkom marta ove godine. Predmet ugovora – snimanje i montaža videa Vječna vatra, Zemaljski muzej – Botanička bašta, dolazna stanica „Bajro Biber“, izgradnja Bistričke stanice.

Ugovor vrijedan 6.000 maraka potpisan je i s firmom „FOTO ART“ Gordana Memije o kome je Žurnal nekoliko puta pisao. Ugovor je potpisan krajem februara, a „FOTO ART“ se obavezao uraditi produkciju video materijala „Vidikovac“.

S firmom „Osdin“ su 12. februara potpisana dva ugovora vrijedna pojedinačno 5.979,60 KM i 5.998,88 KM. Oba ugovora tiču se građevinskih radova na gornjoj stanici Trebevićke žičare. Riječ je o uređenju prostorija za potrebe GSS Trebević, te za potrebe izgradnje alatnice. S obzirom na to da je riječ o radovima u sklopu istog objekta, umjesto potpisivanja dva direktna sporazuma, mogao se provesti npr. konkurentski zahtjev ili otvoreni postupak.

Nerijetko Grad Sarajevo plaća i razne molerske radove, a ugovore najčešće dobija O.D. „Spektar“. Naravno, riječ je o direktnim sporazumima, a vrijednost ugovora je najčešće na samoj zakonskoj granici od 6.000 maraka.

Osim toga, vrijednost brojnih drugih direktnih sporazuma koji su potpisani su na toj zakonskoj granici. Npr. iluminacija objekta Vidikovac 5.868 KM, izrada nagrade „Ključ Grada Sarajeva“ 6.000 KM, dizajn vizuelnog identiteta za Bistričku stanicu i dizajn komunikacijskih materijala (promo materijal) 6.000 KM, štampa ukrasnih kesa s logom grada 5.910 KM itd.

Da su u pripremi nove nabavke, govori nam i predračun koji je jedna firma poslala Gradu Sarajevu 30. marta. Ako se potpiše ugovor, Skaka će za govornicu platiti 2.000 KM, dekoraciju će platiti 2.000 KM, stolnu dekoraciju 1.000 KM, suvenire s državnim simbolima 985 KM. Ukupno 5.985 KM.

 

Predračun Grad Sarajevo

 

Do kompletiranja teksta nismo dobili odgovore od Grada Sarajeva i gradonačelnika piše Žurnal.

Inače, mandat Abdulaha Skake pratile su brojne kontroverze i nepravilnosti. Pisali smo kako su svježe zaposleni savjetnici u Općini Trnovo „preko noći“ preselili u kancelarije Grada Sarajeva, kako je Skaka novcem iz budžeta osvijetlio put do svoje vikendice u Trnovu, povodom državanja mise za Bleiburg u Sarajevu izjavio je da „smatra da i žrtve komunističkog režima imaju pravo da na dostojanstven način obilježavaju stratišta i čuvaju sjećanje“, pisali smo i o izvještaju Finansijske policije koja je utvrdila brojne nepravilnosti u radu Abdulaha Skake, o nizu nelogičnosti na projektu Čoline kape, o nezakonitoj likvidaciji ZPP-a i prisvajanju državne imovine…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79