Kako smo kupili Yugu od 100.000 maraka, a mogli smo da kupimo najnovijeg BMW-a ili Audija

I dalje se ne sliježe prašina kada je u pitanju afera oko nabavke sumnjivih respiratora iz Kine za 10,5 miliona maraka.

Podsjećanja radi, zbog ove afere se sudi premijeru FBiH, Fadilu Novaliću, njegovoj zamjenici, Jelki Milićević, suspendovanom direktoru FUCZ-a, Fahrudinu Solaku, kao i TV voditelju i vlasniku firme “Srebrena malina”, Fikretu Hodžiću.

Pogrešna roba – 23. maj 2020.

Priču oko nabavke respiratora često komentariše i prvi čovjek SDA, Bakir Izetbegović. Kada je afera isplivala na površinu, prije godinu dana, Izetbegović je u razgovoru za MTV Igman 23. maja 2020. godine rekao:

“Deset miliona maraka se dalo za nešto što uopće ne zadovoljava potrebe, što nije za intenzivnu njegu. To su neki pokretni respiratori koji mogu sat vremena možda da drže čovjeka na životu. Pogrešna se roba kupila i niko nije bio svjestan toga”, rekao je tada vrlo zabrinutim tonom prvi čovjek Stranke demokratske akcije.

Svi respiratori rade – 3. april 2021.

Ipak, godinu dana kasnije, tačnije 3. aprila 2021. godine, Izetbegović je u potpunosti promijenio priču, pa je njegova nova izjava oko respiratora, ovaj put gostujući u programu FTV-a, glasila:

“Dakle, u ovome času svi respiratori na KCUS-u rade, svi do jednog. To znam iz prve ruke. Institut za mjeriteljstvo, koji je jedini pozvan da kaže o respiratorima šta ima, je kazao da su to respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu kao stacionarni, a mogu biti upotrijebljeni i kao portabilni, ali prevashodno kao stacionarni. I oni sada kao takvi rade”, rekao je Izetbegović za FTV.

Nisu kao Audi, ali jesu kao Yugo – 8. maj 2021.

Bakir Izetbegović je jučer dao jednu novu viziju respiratora “malina”, te je u novom razgovoru za MTV Igman poručio sljedeće:

“Respirator očigledno nije neka klasa, ali i Yugo 45 i Stojadin su auto koje vas može spasiti. Ne daj Bože da morate pobjeći iz neke situacije, a ne možete pješice. I koliko on vrijedi u takvoj situaciji kada može spasiti vas i vašu porodicu? Nemjerljivo! Respirator nije čemu, ali radi svoj posao”, rekao je Izetbegović za MTV Igman.

Ipak, ono što je posebno zanimljivo u posljednjoj izjavi Bakira Izetbegovića je poređenje respiratora “malina” sa nekim od najlošijih automobila koji su napravljeni u historiji autoindustrije.

Respirator vrijedi oko 40.000, a mi ga plaćali po 100.000 KM

Podsjećanja radi, 100 respiratora, koje je Srebrena malina kupila od Kineza, su plaćeni preko 10 miliona KM, što znači da jedan respirator je plaćen oko 100.000 KM.

Prije nekoliko sedmica u američkoj saveznoj državi Floridi uništen je veliki broj kineskih respiratora ACM812A, koji su u Bosni i Hercegovini postali poznati pod nazivom kao “Malina respiratori”. Razlog za uništenje ovih respiratora je što u SAD nisu dobili odobrenje za upotrebu.

Prema informacijama američkih medija, cijena jednog uređaja koji su kupljeni u SAD-u iznosila je 26 hiljada dolara (oko 42.000 KM) tokom najveće potrebe za respiratorima prošlog proljeća. S druge strane, podsjetimo da je Vlada FBiH jedan respirator platila više od 100.000 KM, dakle dva i po puta više od cijene za koji su nabavljeni u SAD-u, u potpuno istom periodu, kada je bila ogromna potražnja za istim, na samom početku pandemije.

Zašto smo kupili Yugu za 100.000 maraka?

Tako da nije jasno onda, ako znamo da smo kupili Yugu 45 ili Stojadina, te ako znamo da su to loši automobili, ali da mogu poslužiti za ne daj Bože, zašto smo ih onda plaćali dva i po puta više od istih tih automobila koje su plaćali Amerikanci, kupujući ih na istom izvoru?

Zašto smo te Yuge i Stojadine plaćali po 100.000 KM, kada im je stvarna cijena oko 40-ak hiljada KM, te zašto smo kupili Yugu i Stojadina kada smo za taj novac mogli kupiti najnovijeg Audija ili BMW-a?

Umjesto četiri miliona KM, za spomenute “krševe” od automobila (čitaj: respiratora), mi smo platili 10 miliona KM? Šta je sa preostalih šest miliona maraka?

Novinar: Haris Ahbabović

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79