Kako su američke sankcije srušile Mirsada Kukića?

 

Nakon uvođenja američkih sankcija Mirsadu Kukiću vlast u Tuzlanskom kantonu našla se na klimavim nogama, a krizu je dodatno produbio i stav SBB-a, koji je spreman napustiti koaliciju ukoliko predsjednik PDA ne da ostavku na toj poziciji.

Saga o mogućem padu aktuelne Vlade Tuzlanskog kantona još uvijek nije okončana, a koalicioni partneri, odnosno SDP, PDA, Naša stranka i SBB i dalje su bez zajedničkog jezika.

Prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, zajednički sastanak je održan, ali on nije rezultirao konkretnim dogovorom o daljem načinu djelovanja.

Američke sankcije i za Milana Tegeltiju i Mirsada Kukića

Ultimatumi za ostanak u vlasti

Nakon Naše stranke ultimatum su sada postavili i iz SBB-a, a kako nam je potvrđeno iz ove stranke, iz vlasti su spremni izaći ukoliko sankcionisani Kukić ne podnese ostavku na mjesto predsjednika PDA.

“Mi poštujemo odluke State Departmenta i na kraju vjerujemo da će Kukić održati obećanje koje je prvenstveno dao medijima, a to je da će se povući sa čela stranke. Isto tako je razgovarao sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, a zatim i predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, kojima je također rekao da će se najvjerovatnije povući sa čela stranke, kako se ne bi izazvala dalja kriza vlasti”, kazala je za Klix.ba Lejla Vuković, dopredsjedavajuća u Skupštini TK i članica SBB-a.

Kada je riječ o skupštinskoj većini, ona je minimalna sa 18 zastupnika, koliko ima trenutna vlast. Na prvom mjestu je SDP s osam zastupnika, slijedi PDA sa šest te SBB i Naša stranka sa po dva. Tu je još i Smajo Mandžić, nezavisni zastupnik koji se prvenstveno našao na listi PDA, da bi se zatim vratio u SDA, a na kraju priklonio većini s PDA.

Kontrola zdravstva, sigurnosti i informiranja

Inače, bez Kukićeve ostavke sasvim je izvjestan krah aktuelne vlasti, što bi značilo i da PDA gubi potpunu kontrolu nad najznačajnijim resursima u Tuzlanskom kantonu.

SBB će izaći iz vlasti u TK ukoliko se Mirsad Kukić ne povuče s pozicije predsjednika PDA

Naime, iako imaju manje zastupnika u odnosu na SDP, shodno dogovoru koalicionih partnera, PDA-u su u Tuzlanskom kantonu pripali najznačajniji resursi te se pod potpunom kontrolom ove stranke nalaze sigurnost, zdravstvo, ali i informiranje.

Kao najznačajnija ustanova navodi se Univerzitetski klinički centar u Tuzli, a na čijem čelu je generalni direktor Alen Kamerić iz PDA, kojeg je Kantonalna vlada imenovala i pored sporne diplome koju je stekao na Evropskom univerzitetu Kallos.

Vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Šume TK je Senad Selimbašić, također iz spomenute stranke, dok je njegov stranački kolega Amir Muharemović na čelu Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Iz iste stranke je i direktor Radio-televizije Tuzlanskog kantona Almir Mulabećirović.

Kada je riječ o sazivu Vlade TK, Kukićevoj stranci pripala su tri ministarstva. Riječ je o Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, na čijem čelu se nalazi Midhat Dobrnjić. U fotelji ministra za boračka pitanja nalazi se Fehadija Ahmetović, dok je Esad Džidić ministar za rad, socijalnu politiku i povratak.

Kukić: Ne razmišljam o ostavci, sankcije nisu nešto posebno

Kukićeva PDA također ima instalirane i desetine svojih kadrova u upravljačkim strukturama javnih ustanova, preduzeća i institucija piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79