Kako su dijeljeni grantovi karate klubovima: Dobili 41.000KM a morali predalit 20.000KM Ćazimu jer je to “završio”

Kako su dijeljeni grantovi karate klubovima: Ćazim Dačaj polovinu novca zadržavao za sebe

Piše: D. Pavlović

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Ćazima Dačaja* (55), bivšeg zastupnika u Skupštini Distrikta, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja u vezi s dodjelom grantova udruženjima građana (karate klubovima u Brčkom) tokom zadnjih pet godina.

Pred Osnovnim sudom u Brčkom, on je optužen da je pojedinim udruženjima omogućio grantove za rad iz budžeta Distrikta, uslovivši ih da mu po isplati sredstava predaju unaprijed dogovoreni dio odobrenog novca.

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Dačaju da je u periodu od 2015. do 2020. godine iskoristio službeni položaj zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH pribaviši sebi protivpravnu imovinsku korist putem zastupničkih amandmana na budžet. On je optužen da je iz grantova dodijeljenih za rad KBS “Lokomotiva”, ŽNK “Centar”, “Shotokan karate DO” i drugih udruženja građana, koje je sam predložio za ovaj vid budžetske pomoći, pribavio korist u iznosu od 130 500 KM. Njega se tereti da je s ovlaštenim osobama udruženja, od kojih su neka na njegovu inicijativu s tim ciljem i osnovana, prije uvrštavanja granta u budžet unaprijed dogovarao dio za sebe, kojeg je po isplati i preuzimao.

Nakon sveobuhvatno provedene istrage, Dačaj je u tri tačke optužnice optužen za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja sa zaprijećenom kaznom zatvora od najmanje tri godine. Tužilaštvo je optužnicom zatražilo da mu se izrekne zabrana vršenja dužnosti zastupnika u Skupštini Distrikta u trajanju od najmanje pet godina i oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom. Optužnica je dostavljena Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti i potvrđena, navode iz Tužilaštva.

Prema optužnici, on je u periodu od 2015. do 2020. godine, po prethodnom dogovoru sa Mehmedalijom Brkićem, kao osobom ovlaštenom za zastupanje udruženju građana KBS “Lokomotiva“, te osobom koja faktički vrši ovlaštenja odgovorne osobe u udrugama građana ŽNK “Centar”, “Shotokan karate DO”, „Tradicionalna karate DO asocijacija“ i SD “Pobjednik”, da on osigura sredstva za rad tih udruženja – grantove, a da nakon što novac bude isplaćen tim udruženjima Brkić mu preda polovinu dobijenih sredstava, pa kada je na račune tih udruženja od strane Vlade Brčko distrikta BiH uplaćen ukupan iznos od 259.266,27 KM, Brkić mu je u više navrata predao ukupno 100.500,00 KM, od čega tokom 2015. godine iznos od 7.000,00 KM, tokom 2016. godine iznos od 87.500,00 KM i tokom 2018. godine iznos od 6.000,00 KM, koje iznose je zadržao za sebe, dok mu je dana 20.07.2020. godine Brkić predao iznos od 2.000,00 KM na ime “duga” za grant koji je osigurao za udrugu građana SD “Pobjednik”, koji novac je kod njega pronađen kada su ga pretresli pripadnici Policije Brčko distrikta BiH.

Skupštinski zastupnik optužen da je udruženjima dodjeljivao grantove, pola davali njemu

U prvoj polovini 2015. godine, dogovorio sa Brkićem da Brkić pronađe još neko udruženje građana kojem bi on osigurao novčana sredstva u vidu granta, a da zauzvrat on dobije polovinu tih sredstava, te je Brkić ostvario kontakt sa Boškom Vidovićem, kojeg je od ranije poznavao i koji je odgovorna osoba u udruženju građana “Klub borilačkih vještina Brčko”, te mu predložio da nakon što se Vidovićevom udruženju osigura grant putem zastupnika u Skupštini Brčko distrikta BiH, polovinu tako osiguranih sredstava preda njemu kako bi on mogao ta sredstva predati tom zastupniku, na šta je Vidović pristao, pa nakon što je od Vlade Brčko distrikta BiH na račun UG “Klub borilačkih vještina Brčko” uplaćen iznos od 16.452,71 KM na ime granta za 2015. godinu, kojeg je putem amandmana na budžet Brčko distrikta BiH osigurao Ćazim Dačaj, Vidović je podigao cjelokupan iznos novčanih sredstava, od čega je dio koristio za potrebe rada svog udruženja, a 7.500,00 KM je predao Brkiću, koji je od tog iznosa Ćazimu Dačaju predao 7.000,00 KM i nakon što je od Vlade Brčko distrikta BiH na račun UG “Klub borilačkih vještina Brčko” uplaćen iznos od 41.313,56 KM na ime granta za 2016. godinu, kojeg je putem amandmana na budžet Brčko distrikta BiH osigurao Ćazim Dačaj, Vidović je ponovo podigao cjelokupan iznos novčanih sredstava, od čega je dio koristio za potrebe rada svoje udruge, a 20.000,00 KM je predao Brkiću, koji je taj novac potom predao Ćazimu Dačaju, na koji način je Dačaj pribavio imovinsku korist od 27.000,00 KM.

U mjesecu maju 2018. godine, optuženi se dogovorio sa Brkićem da Brkić pronađe još neko udruženje kojem bi on osigurao novčana sredstva u vidu granta, a da zauzvrat on dobije polovinu tih sredstava, te je Brkić ostvario kontakt sa D. Tuvaljevićem, kojeg je od ranije poznavao i predložio mu da na svoje ime registruje udruženje dva građanina, na što je D.T. pristao i osnovao Udruženje građana “KBV Sambo” Brčko, te ovlastio Brkića za raspolaganje novčanim sredstvima na računu tog udruženja otvorenom u NLB Banci u Brčkom, pa je Brkić, kao osoba ovlaštena za raspolaganje novčanim sredstvima na tom računu. Nakon što je od Vlade Brčko distrikta BiH na račun “KBV Sambo” uplaćen iznos od 20.000,00 KM na ime granta za 2018. godinu, kojeg je putem amandmana na budžet Brčko distrikta BiH osigurao Ćazim Dačaj, u periodu od 11.07.2018. godine do 30.09.2020. godine, Brkić je u više navrata podigao iznos od 19.765,30 KM, od čega je dio koristio za potrebe rada UG „KBV Sambo”, a 3.000,00 KM predao Ćazimu Dačaju, na koji način je Ćazim Dačaj pribavio imovinsku korist u tom iznosu, dakle, kao službena osoba u Brčko distriktu BiH, iskorištavanjem svog službenog položaja, pribavio sebi imovinsku korist koja prelazi 50.000,00 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79