Kako su ruski vojni tehničari prije 20 dana ušli u BiH i dezinfikovali po RS-u, a sada ne mogu u Mostar?

(Ne)dolazak 25 ruskih medicinskih tehničara mogao bi izazvati novu političku krizu na relaciji Mostar – Sarajevo odnosno krizu između partnera HDZ-a, SDA i SBB-a.

Aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Početkom aprila isti kontigent ruske humanitarne pomoći u vidu vojno-medicinskih stručnjaka i njihovih vozila za dezinfekciju stigao je avionom iz Srbije u BiH. Dezinfekcija zdravstvenih ustanova, bolnica i kliničkog centra je izvršena širom entiteta Republika Srpska. Bez ikakve pompe i problema. Kada su završili posao, napustili su BiH.

Rusi su u RS došli na poziv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Ambasade Rusije bh. Ministarstvu vanjskih poslova koje je tada dalo saglasnost. Nakon toga sve ostalo je, kako saznajemo, uradilo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Graničnom policijom BiH, a to je podrazumijevalo otvaranje banjalučkog aerodroma/granice i daljnju kontrolu.

Ovaj put, nakon što je na adresu MVP BiH stigao zahtjev ruske ambasade kako bi stručnjaci i vozila bila upućena u Mostar da dezinfikuju Sveučilišnu kliničku bolnicu, na molbu lidera HDZ-a Dragana Čovića, MVP je kao i prošli put zatražilo saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH. No ovaj put je Ministarstvo sigurnosti odlučivanje dalje prebacilo na nivo Predsjedništva BiH koje još uvijek nije dalo svoj glas.

No, šta kaže član 36. (stavka 2.) Zakona koji definiše ulazak pripadnika stranih službi sigurnosti u BiH?

“Odobrenje za ulazak pripadniku stranih službi sigurnosti iz stava (1) ovog člana na područje BiH izdaje Granična policija BiH uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva sigurnosti BiH, pod uslovom da to nije u suprotnosti sa interesima BiH.“

Dakle jasno je da u ovom slučaju nije potrebna odluka Predsjedništva BiH, odnosno da se trebalo uraditi na način kako se postupilo kada su ruski medicinski tehničari ušli u BiH u aprilu.

Također treba podsjetiti da je odlukom Vijeća ministara BiH zbog pandemije koronavirusa strancima zabranjen ulazak u našu zemlju uz izuzetak koji čine pripadnici EUFOR-a, NATO saveza, medicinskog kadra ili osoba koje su povezane s humanitarnom pomoći, odnosno stranci koji imaju posebnu dozvolu za ulazak u BiH, boravak ili tranzit kroz BiH izdanu od Vijeća ministara BiH.

Na kraju dodajmo da je jučer bio sastavljen i plan pratnje ruskih vozila i medicinara od GP Rača do Mostara. Taj dio posla su trebali odraditi službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, no to je danas stornirano prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79