Kako su Safet, Besim i Atifa saznali da će glasati iz Srbije, a nisu ni prijavljeni za izbore

Da se zbog pobjede na izborima i ostvarenja političkih ciljeva u našoj zemlji ne biraju sredstva, čak i ako su protuzakonita, dokaz je i posljednji slučaj prevare u općini Srbac u entitetu Republika Srpska koji je otkrio jedan od građana.

Naime, u ovoj općini više od 40 osoba je prijavljeno za glasanje iz Srbije na predstojećim lokalnim izborima u BiH, a svi oni godinama žive u drugim zemljama ili čak u toj općini.

Na spisku za glasanje iz inostranstva koji se može naći na stranici Centralne izborne komisije BiH nalaze se osobe porijeklom iz sela Bosanski Kobaš: bračni par Ešef i Derviša Delić i njihova kćerka Arnela Alagić (Irska), Omer Čaušević (Njemačka), Nedžad Fatić (Slovenija), Sejad Gluhalić (Švicarska), Senad Gluhalić (Slovenija), Nusreta Grbić, te njena djeca Emir i Izabela (Njemačka), Safet Havić (Njemačka), Mevlida Horg (Njemačka), Mahmut Hozdić (Njemačka), Almir Mujičić (Švedska), bračni par Besim i Enesa Mujičić (Njemačka), Inna Muminović (Njemačka), Sejad Porobić (Nizozemska), bračni par Goran i Mirjana Štrbac i njihova kćerka Nikolina (Njemačka), bračni par Adem i Atifa Vehabović, te njihovi kćerka i zet Alisa i Dejan Zukanović (Australija), Asima, njen sin Senad i unuk Dejan Vehabović (Slovenija) i Refik Vehabović (Švicarska).

Na spisku su i osobe porijeklom iz sela Nova Ves, Seferovci i Korovi: Miodrag Đukić (Njemačka), Renato Mario Jandžik (Austrija), braća Milan i Dejan Radojičić (Švicarska), Dario Railić (Njemačka), te brat i sestra Jelena i Milan Veselinović (Njemačka).

I tu nije kraj. Na spisku za glasanje iz inostranstva nalazi se i nekoliko osoba koje žive i rade u općini Srbac i koje nikad nisu živjele u inostranstvu, a to su Senija Šabani, Đenana Katanić, Mustafa Grbić, Mina Ivanović, Vojko Bobić i Dalibor Đenić.

Negodovanje zbog zloupotrebe podataka

Ovu izbornu prevaru otkrio je Atif Muminović koji je porijeklom iz sela Bosanski Kobaš, a koji godinama s porodicom živi u Irskoj. On je nekoliko osoba koje se nalaze na spisku za glasanje iz Srbije upozorio na svom Facebook profilu.

“Dragi moji Kobašani, malo sam se potrudio i pronašao dosta nepravilnosti za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini. Ja ću sad napisati imena i prezimena svih onih koji su prijavljeni da glasaju iz Srbije. Vjerujem da se radi o nekoj prevari pa se vi koji ste na listi potrudite da to ispravite da ne bi vaš glas otišao za nekog ko to ne zaslužuje”, napisao je Muminović na Facebooku navodeći imena osoba i pozvavši svoje prijatelje da podijele objavu.

Odmah u komentarima su se javile neke od navedenih osoba negodujući zbog zloupotrebe podataka.

“Ovom bezobrazluku nema kraja”, napisala je Enesa Fatić koja s porodicom živi u Njemačkoj.

I njen suprug Besim je ogorčen.

“Lopovluk. Mi uopće nismo prijavljeni za glasanje. Prijavit ćemo ovo Centralnoj izbornoj komisiji BiH”, kazao nam je Besim.

Da Besim i Enesa nisu jedini koji uopće nisu prijavljeni za glasanje potvrdila je i Arnela Alagić koja je napisala da ona i njeni roditelji glasaju u Irskoj. Isti je slučaj i sa Safetom Havićem.

“Niti glasam za bilo koga niti sam prijavljen za glasanje”, kazao nam je Havić koji živi i radi u Njemačkoj.

Atifa i Adem Vehabović koji žive u Australiji već su prijavili CIK-u da ne glasaju iz Srbije.

“Javila sam da smo nastanjeni u Australiji i da nismo prijavljeni za glasanje u BiH, te da su bez našeg znanja zloupotrijebili naše lične podatke”, kazala nam je Atifa.

Mevlida Horg nam kaže da u BiH ne glasa otkako je odselila u Njemačku prije nekoliko godina.

“Ne razumijem uopće kako me mogu negdje staviti jer sam prijavljena u Njemačkoj”, pita se Mevlida.

Glavna ciljna skupina za zloupotrebe

Oni koji su zloupotrijebili podatke navedenih osoba vjerovatno su mislili da većina njih neće znati da je na spisku iz različitih razloga. Neki od njih su starije osobe kojima nije u potpunosti jasno kao sistem funkcioniše, neki možda nikad nisu glasali niti planiraju jer ih politika u BiH ne zanima, a neki vjerovatno ne znaju da se ovako nešto uopće događa niti da postoji Centralna izborna komisija BiH. No, ništa od navedenog nije opravdanje za ovakve stvari.

Nažalost, općina Srbac nije jedina u kojoj su zloupotrijebljeni tuđi podaci. Klix.ba portal dobio je informacije o više od 20 osoba iz Stoca, Hrvata koji su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Hrvatske, a žive u drugim zemljama svijeta. Ovo su također otkrili njihovi sugrađani koji ih poznaju.

Lažne liste za glasanje iz inostranstva postale su ustaljena praksa za svake izbore u našoj zemlji, posebno u mjestima s brojnom dijasporom, a godinama unazad smo bili svjedoci i da su mrtvi glasali. U prilog onima koji se koriste malverzacijama kako bi dobili glas više ide i činjenica da samo rijetke prevare bivaju otkrivene i na bilo kakav način tretirane.

Cijeli spisak osoba iz Srpca, prijavljenih za glasanje iz inostranstva, možete pronaći na linku od stranice 831 do 842.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79