Kako su se otrovali mještani Smucke?

Stanovnici hadžičkog naselja Smucka otrovali su se vodom sa lokalnog rezervoara, a koja je unazad nekoliko dana bila zagađena fekalijama što je potvrdila analiza Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Ovo mjesto nadomak Hadžića posjetila je ekipa „Avaza“. Na licu mjesta razgovali smo sa mještanima koji su imali stomačne tegobe, dijareju, te ostale zdravstvene probleme.

Nemoć i malaksalost

Problema zbog trovanja imala je i cijela porodica Nedžmine Krčalo.

– Simptomi su nam uglavnom bili dijareja i povraćanje, u početku često i intenzivno, a kasnije se to smirilo. Nakon toga osjećali smo nemoć i malaksalost – kazala nam je Krčalo.

Ona nam se požalila na to da ih niko od nadležnih nije posjetio niti zabrinuo za njihovo zdravlje. Ništa bolje od njih nisu prošle ni komšije Horman.

Na ovom području žive dugo i kako kažu do sada nikada nisu imali problema sa vodom.

U ovom selu živim 75 godina i nikada ranije nije bilo problema
– U ovom selu živim 75 godina i nikada ranije nije bilo problema. Šta se sada desilo, ne znam. Moja supruga je bila otrovana i imala je stomačnih problema – kazao nam je Hamid Horman.

Iz Zavoda za javno zdravstvo KS su nam kazali da su odmah po dobijanju rezultata analize izdali zdravstvene preporuke i preporučene korektivne mjere stanovništvu, te o svemu obavjestili nadležne organe i institucije.

Pogledajte video.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79