KAKO ŠVICARSKI BIZNISMEN INVESTIRA U BiH: Vode Unsko-sanskog kantona čuvat će kuharice i vozači!

Vlada USK početkom godine putovala u Švicarsku na susret sa dijasporom. Nekoliko mjeseci kasnije biznismen sa kojim su se slikali ispred velikih švicarskih firmi dobio dozvolu za korištenje voda u USK. Dozvolu je tako izgubilo SRD Ključ koje postoji od 1936.

Krajem 2017. godine na obalama rijeke Sane, u ključkom naselju Zgon, otvoren je novosagrađeni hotel Kraljevac. Vlasnik – švicarski biznismen bh. korijena Fahrudin Ljutić odlučio je novac zarađen u inostranstvu uložiti u bh. turizam. Krajem 2014. registrovat će i svoju kompaniju Kraljevac d.o.o.

U februaru ove godine delegacija Vlade Unsko-sanskog kantona obišla je bh. dijasporu u Švicarskoj. Mustafa Ružnić, premijer USK-a, ministri privrede i poljoprivrede Nijaz Kadirić i Sulejman Kulenović te načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović susreli su se sa uspješnim privrednicima bh. porijekla. Jedan od njih je Fahrudin Ljutić, sa kojim su se fotografisali ispred firme Bell a u pres saopćenju naveli kako njegova kompanija zapošljava 900 osoba, piše Žurnal.

Postoji ovdje samo jedan mali problem – firma Bell je velika švicarska firma koja postoji od 1869., zapošljava oko 12 hiljada ljudi. Fahrudin Ljutić, s obzirom da se u Švicarskoj bavi preradom mesa, može sarađivati sa firmom Bell, ali ni u kom slučaju nije njen vlasnik kako se da zaključiti sa fotografije koju je plasirala delegacija Vlade USK.

Kao izolovani incident, ovaj gaf Kantonalne vlade možda ne bi bio vrijedan pažnje da upravo biznismen Ljutić u USK nije korisnik budžetskih sredstava a odnedavno i (ukoliko rješenje ipak ne bude poništeno) vlasnik dozvole za korištenje ribolovnih područja na području USK-a. Dozvolu mu je, i pored upitnog ispunjavanja traženih uslova, dodijelilo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK, nakon što je istekla Sportsko-ribolovnom društvu Ključ.

Bodovi za nepostojeću službu

Prilikom otvaranja hotela Kraljevac Fahrudin Ljutić objasnio je da je veliki zaljubljenik u ribolov i najavio dovođenje turista iz cijelog svijeta u Ključ. Izvori Žurnala kažu kako je već tada po Ključu zainteresovanima pričao kako “preuzima rijeke na području opštine Ključ”, iako još uvijek nije bio raspisan konkurs za korištenje ribolovnih područja.

Do tada, desetogodišnje pravo na korištenje imalo je SRD Ključ, osnovano 1936. godine.

Njegovi stari poznanici iz Švicarske, delegati Vlade USK, pomoći će mu da, zahvaljujući potpuno nelogičnom bodovanju dobije ribolovna područja u USK na korištenje. Pritom je hotel Kraljevac sagrađen na jednom od najljepših dijelova obale, a najavljuje se i gradnja novih bungalova. Prihod od ove koncesije bit će, već je sada jasno, vrlo primamljiv.

Na konkurs o ustupanju na korištenje ribolovnih područja USK koji je u aprilu ove godine raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK prijavljuju se SRD Ključ i Ljutićeva firma Kraljevac.

Nakon bodovanja u kojem je mnogo nejasnoća, firma Kraljevac dobija pravo korištenja voda u narednih 10 godina. Dozvolu izdaje Ministarstvo na čijem je čelu Sulejman Kulenović (SDP), jedan od putnika na susret sa Ljutićem u Švicarsku.

Kako bi se Kraljevcu omogućilo da dobije vode na korištenje i ostvari priličnu zaradu, morali su se malo zaobići uslovi konkursa. Bodovanje je napravljeno tako da je firma Kraljevac dobijala poene na netačnim i lažiranim tvrdnjama. Zbog toga će i sud u Bihaću osporiti ovo rješenje.

Stručna komisija koja je bodovanje vršila dala je kompaniji bodove za ribočuvarsku službu koju nikada nije posjedovala, za poribljavanje koje nikada nije provela a zakonski to nije ni mogla jer u posjedu nije imala ni centimetar vode, za uspješan rad iako su egzistirali samo kao hotel…

Jedan od uslova precizno propisuje da aplikant mora u prethodnoj godini imati organizovanu ribočuvarsku službu i prijavljene ribočuvare.

Kako ih Kraljevac nije imao, prilikom bodovanja ovaj uslov spojen je sa uslovom o broju zaposlenih uopće, pa je Kraljevac tu dobio 10 bodova. SRD Ključ imalo je tri zaposlena ribočuvara ali je dobilo samo 6 bodova. Ovaj apsurd u Kraljevcu pokušavaju objasniti ukupnim brojem uposlenika:

-Mi imamo 18 uposlenika! – upozorava Meho Dučanović iz Kraljevca. Na pitanje koliko je među njima ribočuvara kaže:

-Pa nijedan, ali mi imamo profile od kuharice do vozača!

Kako je pokradeno SRD Ključ

Nije jasno ni kako je Kraljevac dobio bodove za izvještaj o dosadašnjem radu, te zašto je na broj uposlenih, kako je vidljivo u tabeli čak dvaput dobio bodove!

Predsjednik komisije koju je imenovalo Ministarstvo bio je Davor Šimić, članovi Izeta Arnautović, Enis Džanić i Alma Hidić. Četveročlana komisija tako je više bodova za plan poribljavanja dala novootvorenoj firmi bez ikakvog iskustva u toj oblasti od društva koje postoji više od 80 godina. Sa 15 bodova nagradili su članovi komisije i dosadašnji ugostiteljski rad vlasnika Ljutića i tako u konačnom skoru dodijelili 77,5 bodova Kraljevcu. SRD je imao 64 boda.

SRD Ključ na ovo rješenje ulaže žalbu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ali se žalba ekspresno odbija kao neutemeljena. Kraljevac je, navest će, 2017. godine izvršio preregistraciju u kojoj se navodi da se može baviti “ostalim sportskim aktivnostima”.

SRD tada pokreće upravni spor pred Kantonalnim sudom u Bihaću koji početkom novembra ukida rješenje o dodjeli ribolovnog prava Kraljevcu do okončanja sudskog postupka.

Iz SRD Ključ za Žurnal kažu kako zbog sudskog postupka koji je u toku ne mogu komentarisati cijeli proces, ali da se nastavljaju boriti za vode koje čuvaju već 83 godine.

Fahrudin Ljutić novinare Žurnala uputio je na osoblje svoje firme u Ključu, koje nakon usmenog dogovora ipak nije željelo proslijediti traženu dokumentaciju. Na poruke novinara Žurnala nije odgovarao.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79