Kako “trguju” SDA i SNSD: Daj mi državnog ministra, vraćam ti potpredsjednika NSRS-a

Sutra će biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj će se glasati o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića, na inicijativu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije. No sutrašnje glasanje otvara i novi dogovor SDA i SNSD-a.

Kao što je već poznato, Tegeltija je predložio smjenu Lučića nakon što je DNS napustio koaliciju sa SNSD-om, pa tako predsjedavajući smatra da opozicionari više nemaju šta raditi na funkcijama.

Umjesto Lučića, SNSD želi u fotelju državnog ministra smjestiti Igora Radojičića, bivšeg gradonačelnika Banje Luke. Iako se to kosi s dogovorom kada je formirano Vijeće ministara, da će funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice obnašati nestranačka osoba koja je univerzitetski profesor i dolazi iz reda Ostalih, to se, kako smo već pisali, preko noći promijenilo. Igor Radojičić je itekako stranačka ličnost s obzirom na to da je godinama visoki funkcioner SNSD-a.

Stranka demokratske akcije (SDA) se, interesantno, u javnosti nije oglašavala o tome, uprkos činjenici da će SNSD imati čak tri svoja državna ministra plus predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Klix.ba saznaje šta je dogovor SDA i SNSD-a.

Zastupnici SDA će sutra podržati prijedlog SNSD-a i smjenu Miloša Lučića, a zauzvrat će SNSD dozvoliti da SDA dobije potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, odnosno da se na tu poziciju vrati Senad Bratić, koji je podnio ostavku u septembru 2019. godine kada je već bilo jasno da će biti smijenjen.

U to vrijeme bio je pritisak za smjenu Senada Bratića, jer je SDA na stranačkom kongresu usvojila političku deklaraciju koja je, kako su navele vladajuće strukture bh. entiteta RS, direktno usmjerena “protiv interesa Republike Srpske i da duboko zadire u postojeće državno uređenje BiH kojim je garantovan status RS-a i srpskog naroda kao konstitutivnog naroda”.

Bratić je tada otišao, a poziciju potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda je preuzeo podobni SNSD-ov Bošnjak – Denis Šulić.

Ako se realizuje ovaj plan, SNSD će dobiti svog ministra u državnoj vlasti, a zatim vratiti poziciju Stranci demokratske akcije piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79