Foto: Ilustracija
Kako troše i gdje putuju Bećirović, Cvijanovićka i Komšić: Ekstravagantna putovanja i skupi automobili na teret države

Kako troše i gdje putuju Bećirović, Cvijanovićka i Komšić: Ekstravagantna putovanja i skupi automobili na teret države


U vremenu štednje i ekonomske neizvjesnosti, kada svaki fening u državnom budžetu treba biti pažljivo odmjeravan, putničke navike bosanskohercegovačkih političkih lidera izazivaju kontrast pun živopisnih boja i luksuza.

Na čelu parade rastrošnosti nalazi se Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva, čije su česte posjete svjetskim metropolama postale predmet zanimanja javnosti. Samo u jednom mjesecu, Bećirović je tri puta posjetio New York, pri čemu je potrošnja na biznis klase dostigla vrtoglavih 9.485 KM po povratnom letu. Također, nemoguće je neprijetiti njegovu suprugu Mirelu Bećirović, koja ga vjerno prati na svim njegovim putovanjima.

Koliko se troši na putovanja bez ikakvog vidljivog učinka po državu i građane BiH ilustruje podatak da je Bećirović u januaru ove godine putovao u Bruxelles, u april je bio u Egiptu, samo mjesec poslije u Njemačkoj, a ovih dana je boravio u radnoj posjeti Finskoj. No, on nije jedini koji na ove načine koristi privilegije svog položaja.

Željka Cvijanović  također je poznata po sličnim izdacima na račun države. Cvijanović je proputovala svijet od Ugande do New Yorka. U martu je također putovala u Tursku i Azerbajdžan.

Željko Komšić je tokom ove godine putovao manje nego inače, ali svoje mogućnosti je intenzivno koristio 2023: SAD, Turska, Norveška i Belgija samo su neke od destinacija koje je obišao, pri čemu je zajedno s osmočlanom delegacijom potrošio preko 6.000 maraka na VIP salon na frankfurtskom aerodromu.

Što se tiče službenh automibila, nisu ništa manje rastrošni kad je riječ o tome. U državi koja nije u stanju isplatiti zeničke rudare ili finansirati nacionalnu biblioteku, prijevoz onih koji su odgovorni za takvo stanje nužno je “stiliziran”.

Tako je u avgustu prošle godine za dva luksuzna vozila, jedno za Željku Cvijanović i jedno za Željka Komšića, izdvojeno skoro pola miliona maraka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija