Kako u drugim kantonima može refundacija, a u ZDK-u ne?

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona refundira sredstava za kupovinu lijeka Tocilizumab koji se u praksi pokazao učinkovit, iako nije predviđen striktno za liječenje bolesti uzrokovane Covid infekcijom. I uprkos tome što, zbog zakonskih prepreka, svi pacijenti ne mogu dobiti povrat sredstava, to pravo ne mogu ostvariti ni porodice pacijenata koji su preminuli. Sa jedne strane zakon, sa druge etika kojoj nema mjesta u zakonu.

„Pravo na refundaciju kupljenog lijeka imaju svi pacijenti koji su lijek kupili počeviši od 15.04.2021. godine“, stajalo je u jednom od aprilskih obavještenja Zavoda zdravstvenog osigranja ZDK-a. Datum koji je određen pravdat će se situacijom da Tocilizumab Actemra nije bio uvršten u bolničke protokole.

„Neće se moći primjenjivati retroaktvino za ranije slučajeve, pošto smo imali obavezu da ustanovimo protokole lijeka koji je na bolničkim listama. U proteklom periodu ljudi nisu mogli uraditi jer nismo imali protokole“, kazao je 14. aprila ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić (NESBiH).

Vrlo brzo će se ispostaviti da to pravo nije moguće ostvariti ni u slučaju kada je porodica pacijenta nabavila lijek vlastitim novcem, a pacijent preminuo. Prepreka – član aktuelnog federalnog Zakona o zdravstvenom osiguranju, po kojem se prava osiguranih lica ne mogu ugovorom mijenjati, prenositi na druga lica, niti nasljeđivati.

„Primjenjuje se član 7 Zakona o zdravstvenom osiguranju koji je lex specialis svih zavoda. To nije sretno rješenje, ali smo legalisti i moramo primjenjivati član aktuelnog zakona i onog trenutka kad se zakon promjeni, mi ćemo biti sretni da se postupa drugačije“, objašnjava Indira Mundžić, pomoćnica direktora za zdravstvenu zaštitu Zavoda zdravstvenog osigranja ZDK-a.

Upravni odbor Zavoda će u aprilu dopuniti Odluku kojom se, u svrhu lakše nabavke, odobravaju sredstva za finansiranje liječenja ležećih pacijenata u bolničkim ustanovama. Za osiguranike jedna, za bolničke ustanove drugačija situacija.

„Lijek se daje uz saglasnost konzilija koji odlučuje da li je lijek potreban, a takav lijek se onda izdaje pacijentu, a na osnovu te konzilijarne odluke traži se refundacija sredstava od Zavoda zdravstvenog osiguranja“, navodi prim. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Mundžić dodaje kako se bolnicama vrši refundacija u skladu sa odlukom jer bolnica je izvršila nabavku lijeka preko bolničke apoteke.

Upravo će refundacija lijeka Tocilizumab Actemra nakon smrti osiguranika postati tema nakon što je Zeničaninu koji je kupio lijek i pokrenuo postupak refundacije troškova Zavod obustavio postupak refundacije jer je član porodice preminuo. Nakon uložene žalbe, koja je odbijena, podnesene su i prijave protiv Zavoda Kantonalnom tužilaštvu i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. I dok Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK-a pravda to zakonskim preprekama, u drugim kantonima refundacija se vrši pa ostaje pitanje – kako i po kojoj osnovi?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79