Kako vjetar puše Dodik mijenja mišljenje: EUFOR ima moju podršku i u budućnosti trebaju nastaviti svoju misiju u BiH

Milorad Dodik danas se sastao sa general-pukovnikom EUFOR-ove misije Althea u BiH Briceom Houdetom.

Na iznenađenje, zbog Dodikovih ranijih stavova o misiji EUFOR-a, lider SNSD-a danas je kazao da apsolutno podržava misiju te da će to nastaviti raditi i u budućnosti.

“Imali smo otvoren i direktan razgovor. Dodatno sam razumio ulogu misije “Althea” i njena uloga u BiH ima moju podršku sada i u budućnosti”, kazao je Dodik.

Potom je naglasio da ukoliko u Vijeću sigurnosti najesen dođe do zastoja u odlučivanju, kao što se najavljivalo jer bi se tome mogla usprotiviti Rusija, Dodik je naglasio da onda Predsjedništvo BiH treba zatražiti od Evropske unije da “Althea” nastavi svoju misiju u BiH.
Ovo konkretno znači da Dodik podržava produžavanje misije čak i ukoliko Rusija blokira njeno produžavanje u Vijeću sigurnosti.

Podsjetimo, prošle godine u novembru misija je produžena nakon brojnih uslovljavanja i zahtjeva Rusije i Milorada Dodika da se Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH ne obrati Vijeću sigurnosti.

Dodik je inače ranije prvo govorio kako nema ništa protiv misije EUFOR-a, čak i da u BiH dođe 5.000 vojnika. Potom je promijenio priču i počeo kritikovati prisustvo evropske vojske, kazavši da zastrašuju građane.

“Što se tiče prisustva EUFOR-a u BiH i nastavka misije Althea, Dodik je rekao kako se ranije zalagao za produženje mandata EUFOR-a, ali da više neće podržavati snage koje patroliraju gradovima i dolaze s oklopnim vozilima pred škole, vrtiće i institucije”, rekao je Dodik krajem aprila.

Tada je naglasio da o mandatu EUFOR-a odlučuje Vijeće sigurnosti, a ne BiH. Međutim, danas Dodik šalje sasvim drugačije poruke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79