Kakva je budućnost rudnika u BiH? (VIDEO)

Sve češći štrajkovi rudara, uveli su Bosnu i Hercegovinu u jednu novu realnost koju živi, a koju više od jedne decenije ignorira, a to je restrukturiranje rudnika u Federaciji BiH.

Stručnjaci kažu kako su ekonomski neodrživi, te da će ugalj, od kojeg se proizvodi električna energija, u narednih deset godina biti neupotrebljiv.

Posljednji je bio štrajk rudara “Kreke”.

Nakon štrajka rudara u Tuzli Elektroprivreda BiH je još jednom podsjetila da je rješenje za rudnike restruktuiranje ili stečaj.

„Rudnici iz Koncerna ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode. Reorganizacija rudnika je odgovoran proces i njena potpuna provedba zahtijeva punu angažovanost svih uposlenih u Koncernu EPBiH. Prema preliminarnim podacima, ukupne obveze rudnika iznose 920 milijuna KM, od čega se skoro 495 milijuna KM odnosi na dugove prema državi. U slučaju opstruiranja i neprovođenja ovog procesa, jedina opcija jeste stečaj.

Prošlu godinu rudnici su okončali sa ukupnim gubitkom u iznosu 79 miliona KM. I pored više od pola milijarde KM, koliko je Elektroprivreda BiH uložila u rudnike, nije osigurano njihovo ekonomski održivo poslovanje.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79