Kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini?

Dok gledamo potresne slike iz Turske i Sirije ponovo se otvara pitanje – kakva je sigurnost i kvalitet zgrada u Bosni i Hercegovini? Kako se gradilo nekad, a kako danas?

Građani su uglavnom mišljenja da su starije zgrade kvalitetnije i sigurnije. Ipak, kako dodaju, garancija za bezbjednost u situaciji zemljotresa ne postoji.

I nekad i sad – radi se po propisima, kaže vlasnik preduzeća za projektovanje, građenje i inženjering Savo Lalović.

“Svi objekti prođu te faze kontrola, revizija i po tome se na neki način izvodi”, ističe Lalović.

Shodno seizmičkom hazardu, stanje u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuće. Dostupni su i kvalitetniji građevinski materijali, gradnja je bolja, a poštuju se i međunarodni standardi, kažu u Zavodu za geologiju.

Vedad Demir, direktor Federalnog zavoda za geologiju – “Sad možemo reći, sigurniji su objekti koji se grade u ovo vrijeme. Nekada čak postoji tendencija da se taj seizmički hazard prenaglasi kako bi se više ulagalo i tu je potrebno naći balans da se poštuju standardi zasnovani na naučnim principima.”

Poštovanje zakona, dobra regulativa, dobri propisi, odgovorni projektanti. Samo tako možemo da gradimo objekte koji će biti bezbjedni u slučaju zemljotresa, poručuju stručnjaci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79