Kakva je situacija sa migrantskom krizom u BiH?

U Unsko-sanskom kantonu trenutno boravi oko 1.000 migranata, humanitarna situacija, kad su u pitanju migranti, u potpunosti je pod kontrolom.

Predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa USK-a Husein Kličić kazao je kako u Migrantskom centru Lipa trenutno boravi oko 350. U Privremenom prihvatnom centru Borići smješteno je oko 250 ljudi.

Migranti: Dio se pokušava domoći Zapadne Evrope

“Svima je osiguran dostojanstven smještaj, prehrambeni obroci, medicinska pomoć i sve druge životne neophodnosti. Također, imamo i 300 do 400 migranata na mikrolokacijama.

Oni su da tako kažem u stalnom pokretu. Pokušavaju da se domognu željenih destinacija u zapadnoj Evropi. Sveukupna situacija je značajno poboljšana adekvatnim angažmanom Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima BiH. Kako za migrante i građane, tako i brojne volontere na terenu”, naveo je Kličić.

Iz Službe za poslove sa strancima također ističu da je trenutna situacija u našoj zemlji povoljnija u odnosu na prethodne godine.

U četiri prihvatna centra na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo trenutno boravi oko 1.500 migranata.

“To je vjerovatno najmanji broj migranata u posljednje dvije – tri godine, tako da u potpunosti upravljamo situacijom. Početkom oktobra imali smo određeno povećanje priliva migranata. Tada smo u centrima imali oko 3.000 ljudi.

Više ne govorimo o krizi

Sami vidite da se taj broj znatno smanjio. Najvažnije je da u Bosni i Hercegovini više ne govorimo o krizi, nego potpuno kontroliranoj situaciji”, kaže zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Evidentirana je i određena promjena strukture migrantske populacije koja svoj put prema zapadnoj Evropi traži kroz Bosnu i Hercegovinu.

Primijetan je manji broj državljana Pakistana, Bangladeša i još nekih zemalja. Došlo je do određenog povećanja broja migranata iz afričkih zemalja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79