Kakva je sudbina državljanina BiH koji je optužen za pomoć pri bijegu Rusu kog traži SAD

Vladimir Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, koji je bio uhapšen pod optužbom za pomaganje ruskom poduzetniku Artyomu Ussu u bijegu iz talijanskog pritvora, oslobođen je nakon što su američki tužioci odustali od zahtjeva za njegovo izručenje.

Jovančić je bio u pritvoru u Hrvatskoj od 4. decembra 2023. godine, nakon hapšenja po američkoj potjernici. Međutim, nedavno je oslobođen i izručen Italiji nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje. Prema riječima njegovog advokata Gordana Pregleja za Radio Slobodna Evropa (RSE), sporazum uključuje saradnju s talijanskim istražiteljima te izvršavanje kazne od tri godine rada za opće dobro.

“Sporazum predviđa njegovu saradnju s talijanskim istražiteljima, a kazna koju izdržava jest rad za opće dobro, što je u trajanju od tri godine”, izjavio je Preglej.

Oslobođenje Jovančića također je uključivalo zaustavljanje procesa izručenja prema Sjedinjenim Američkim Državama, iako su optužbe protiv njega i dalje na snazi, kako je potvrdio portparol američkog tužioca za Istočni okrug New Yorka.

Ussova drama započela je kada je talijansko ministarstvo pravosuđa optužilo Ussa za vođenje krijumčarske mreže koja je tajno prenosila zapadnu vojnu tehnologiju u Rusiju, a dio te tehnologije završio je na ukrajinskom ratištu. Njegov bijeg iz kućnog pritvora u Milanu u martu 2023. godine izazvao je reakcije u Italiji, a kritike su upućene i premijerki Đorđi Meloni zbog “anomalija” u postupcima koji su doveli do Ussova bijega.

Osim Jovančića, uhapšeno je još sedam osoba koje su povezane s Ussovim bijegom, uključujući njegovog sina Borisa i nekoliko drugih pomagača. Među optuženima su i srpski poduzetnik Srđan Lolić te ruski biznismen Dmitry Chirakadze, koji je nedavno uhapšen na rimskom aerodromu Fiumicino.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79