Kakva je sudbina sudskih procesa u toku pandemije: Predmeti na čekanju duže od godinu

Predmeti s velikim brojem optuženih još uvijek se ne vode zbog manjka kapaciteta, što će dodatno usporiti procesuiranje ratnih zločina.

Ova je odluka donesena još početkom pandemije koronavirusa, a kad će konačno steći se uslovi da se nastave ova suđenja još uvijek se ne zna. I tako godina dana, a neki predmeti i duže su na čekanju.

Ifet Feraget, advokat koji zastupa optužene u dva takva suđenja u slučaju “Atif Dudaković i drugi” te slučaj Čemerno kazao je ranije za Patriju da Zakon o krivičnom postupku BiH predviđa različite situacije u kojima odgođeni glavni pretres nekada mora krenuti ispočetka.

„U slučaju kada dođe do promjene u sastavu sudskog vijeća ili ako je odgađanje glavnog pretresa trajalo duže od 30 dana pretres se mora voditi ispočetka, osim ako sudsko vijeće odluči da se samo nastavi glavni pretres na osnovu postignute saglasnosti tužioca, optuženog i njegovog advokata da se svjedoci i vještaci ipak ne saslušavaju ponovo nego da se koriste njihovi iskazi koji su dati na glavnom pretresu“, navodi Feraget.

Inače, ročišta se mogu organizovati i zakazivati samo na način i u prostorijima u kojima je moguće obezbijediti adekvatnu fizičku distancu svih optuženih i ostalih učesnika u postupku, prenosi Patria.

Trenutno se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi više od 15 predmeta koji imaju veći broj optuženih.

BIRN BiH je ranije pisao i o uspostavljanju online suđenja, ali do sada je jedino u predmetu “Respiratori” protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih uspostavljeno da se suđenje održano u sudnici moglo pratiti i online, dok suđenja za ratne zločine nikada nisu zakazana na takav način. Nakon dva suđenja prekinuta je praksa online prenosa suđenja.

Odredbe Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) propisuju da nakon šest mjeseci od održavanja zadnjeg ročišta, stranke u postupku imaju pravo da traže ponovno pokretanje suđenja, što bi svakako bio ogroman problem za već preduge sudske procese.

Suđenje Džemalu Hadžiću i još devetorici optuženih za zločine počinjene 1992. u Čemernom, održano je posljednji put u decembru 2019., dok se Atifu Dudakoviću i još petnaestorici optuženih ročište na suđenju za ubistva više od 300 civila na području Krajine održalo u februaru 2020. godine.

Zijad Nanić s još sedam optuženih tereti se za zločine u Bužimu počinjene 1994. i 1995., i oni su u sudnici posljednji put bili prije više od godinu dana, dok je suđenje Ivi Matuzoviću i još devetorici optuženih za zločine počinjene u Orašju na čekanju pred Sudom BiH od 19. februara prošle godine.

Na čekanju je i suđenje Zoranu Bogdanoviću i još devetorici optuženih za zločine u Janji, te Dušanu Miluniću, koji je s još 13 osoba optužen za zločine počinjene u prijedorskom selu Zecovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79