Kakve će turističke benefite imati ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije

Prije nekoliko dana Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je inicijativu prema Vijeću ministara, koja se odnosi na liberalizaciju viznog režima za turiste koji dolaze u BiH iz Saudijske Arabije, što bi trebalo znatno doprinijeti razvoju turizma.

Kako saznaje Klix.ba, ova inicijativa Ministarstva vanjskih poslova i ministrice Turković mogla bi se razmatrati na sjednici Vijeća ministara u utorak, 11. maja, i postoje indicije kako će Vijeće ministara podržati odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije.
Iako je Ministarstvo vanjskih poslova u odluci tražilo potpuno ukidanje viza za državljane Saudijske Arabije, u međuvremenu se pojavilo nekoliko inicijativa koje su umjesto viza za saudijske državljane tražile uvođenje tzv. posebne boravišne takse, koja bi se kretala u iznosu od 50 do 80 eura.

Međutim, ovakav prijedlog je odbijen, a brojni privrednici su istakli kako bi ovakva odluka bila u potpunosti diskriminirajuća i u praksi apsolutno teška za primjenu.

Ukoliko Vijeće ministara usvoji odluku o ukidanju viza, mnogi turistički radnici su saglasni kako bi se s tim činom stvorile sve pretpostavke za veći priliv turista iz Saudijske Arabije naročito u ljetnom periodu. Ukoliko uzmemo u obzir i činjenicu da je turistički sektor pretrpio ogromnu štetu tokom pandemije koronavirusa, ova odluka svakako još više dobija na značaju.

Turistima iz Saudijske Arabije tokom ljeta uskoro neće trebati viza za BiH

Ukidanje viza za saudijske državljane, osim što će doprinijeti i povećanom broju turista iz ove zemlje, doprinijet će i ostvarenju povoljnih efekata za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine.

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku o broju noćenja i broju turista, a prema prosječnoj cijeni smještaja u hotelima u BiH, kao i prosječnoj potrošnji po stranom putniku, dolazi se do iznosa od blizu 1,4 milijarde KM od stranih gostiju u 2019. godini.

Ukoliko se ovi podaci računaju za cijelu BiH, može se reći kako prihodi dosežu i 2 milijarde KM.

Ukoliko se na ove podatke dodaju i oni koji se vežu za uvijek prisutnu “sivu ekonomiju”, onda se neslužbeno može govoriti i o 2,5 milijardi KM prihoda koje država dobija samo od turizma.

Ono što treba naglasiti jeste da u ove prihode uopće nisu uvršteni prihodi od aviokompanija i aerodroma koji predstavljaju svakako značajan izvor finansijskih sredstava.

Prema ovim pokazateljima samo u budžet BiH od turizma u 2019. godini po osnovu PDV-a je ušlo oko 350 miliona eura, a liberalizacijom viznog režima za državljanje zemalja poput Saudijske Arabije, vrlo lako je očekivati kako će prihodi kada je riječ o turizmu svakako biti i veći.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79