Kakve vakcine Aleksandar Vučić donosi u BiH?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će u Sarajevu stići s kontigentom od 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa. Kako Klix.ba saznaje Srbija planira BiH donirati vakcinu Covishield koja se proizvodi u Indiji pod markicom AstraZenece.

Dolazak Vučića planiran je u 10 sati na sarajevski aerodrom gdje će ga dočekati članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.
Kako saznajemo za sutra ujutru je sazvana vanredna telefonska sjednica Vijeća ministara BiH s jednom tačkom dnevnog reda – Informacija o Sporazumu o donaciji vakcina Covishield između Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Iako je na zvaničnom sajtu predsjednika Srbije najavljeno da će biti donirane vakcine proizvođača AstraZeneca, Vijeće ministara BiH je dobilo informaciju da stižu vakcine Covishield koje su napravljene u Indiji.

Očekuje se da državni ministri sutra daju zeleno svjetlo za ovu donaciju, no pitanje koje se postavlja kako će BiH imunizirati svoje građane, u prvom redu zdravstvene radnike, vakcinom koja nije odobrena u Evropskoj uniji. Istina, nije odobrena ni ruska, ali veledrogerije koje su ranije imale priliku nabaviti ovu vakcinu za FBiH odustale su od tog posla.

Kako smo pisali prije nekoliko dana AstraZeneca i Oxford ovlastili su “Serum Institut India”, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina, za opskrbu vakcinom Covishield na određenim teritorijama u svijetu.

Vakcinu Oxford-AstraZeneca lokalno proizvodi “Serum Institut India” i prema pisanju svjetskih medija mogu proizvesti više od 50 miliona doza mjesečno.

Indijski proizvođači vakcine tvrdi da je Covishield “visoko efikasan” i potkrijepljen podacima iz treće faze ispitivanja iz Brazila i Velike Britanije. Klinička ispitivanja su trofazni postupak kojim se utvrđuje da li vakcina izaziva dobre imunološke reakcije i izaziva li neprihvatljive nuspojave.

Indijska vlada odobrila je u februaru da komercijalno isporuči 24 miliona doza u 25 zemalja. Do sredine prošlog mjeseca isporučeno je 16,7 miliona doza Covishield u 20 zemalja.

Tako su pošiljke Covishielda (6,3 miliona doza) otišle kao donacija u Bangladeš, Mijanmar, Butan, Nepal, Afganistan, Šri Lanku, Bahrein, Oman i Karibe. Blizu 10 miliona doza izvezeno je na komercijalnoj osnovi u Brazil, Maroko, Južnu Afriku, Alžir i Egipat, između ostalog. Komercijalne zalihe u februaru uključivat će Saudijsku Arabiju, Mijanmar, Nepal, Nikaragvu, Mauricijus, Srbiju, UAE i Katar.

Prošle sedmice “Serum Institut India (SII)” isporučio je prvu pošiljku vakcina pod imenom Covishield za mehanizam COVAX putem kojeg i BiH očekuje svoju narudžbu. Ukupno 600.000 doza vakcine otišlo je u Ganu.

Direktor veledrogerije Sarajevo-farm/Tuzla-farm Edin Hebibović za Klix.ba je kazao da je njegova kompanija veoma blizu ozvaničenja dogovora s AstraZenecom za kupovinu vakcina protiv koronavirusa za Federaciju BiH.

Veledrogerija Sarajevo-farm/Tuzla-farm prije više od 20 dana je imala kompletnu dokumentaciju za vakcinu Covishield, ali je odustala od nabavke s obzirom da nije registrovana u Evropskoj uniji.

“Imali smo direktan kontakt s AstraZenecom i razgovarali na tu temu, potpisali neke protokole i dobili ovlaštenje Ministarstva zdravstva KS i dobili ponudu i registracioni dokument o Covishield vakcini, gdje AstraZeneca kaže da je to vakcina koja se proizvodi u Indiji, ali da su karakteristike iste kao kod oxfordske”, rekao je direktor veledrogerije Sarajevo-farm/Tuzla-farm Edin Hebibović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79