Kamenolom ‘prijeti’ nacionalnom parku na zapadu BiH

Na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, na granici Nacionalnog parka Una, planira se otvaranje kamenoloma za eksploataciju gipsa. Kompanija “Siniat” iz Bihaća, koja je u vlasništvu belgijske kompanije “Etex”, želi pokrenuti ovaj projekt na temelju koncesije koju su dobili prije devet godina.

Međutim, ovaj plan izaziva strah zbog potencijalnog utjecaja na biodiverzitet u Nacionalnom parku Una. Ovaj park je domaćin više od 1.900 biljnih vrsta i preko 50 zaštićenih vrsta životinja, što čini važan ekosistem u Bosni i Hercegovini.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH ističu da je investitor tek na početku procesa, jer im nedostaju određene dozvole, uključujući dozvolu za eksploataciju. Ipak, Ministarstvo je objavilo da nije potrebna izrada studije uticaja na životnu sredinu, na temelju dostavljene dokumentacije i mišljenja nadležnih organa.

Prema planovima, površinski kop će biti smješten oko pet kilometara sjeverno od Kulen Vakufa, mjestašca na obali rijeke Une. Međutim, blizina Nacionalnog parka Una i rijeke Une izaziva zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja na prirodni okoliš.

Očekuje se da će rudnik gipsa biti aktivan narednih 74 godine, s iznosom gipsa procijenjenim na nešto više od 13.000 tona. Dok su neki podržali eksploataciju kao potencijalni izvor zapošljavanja, drugi su izrazili zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja na turizam i životnu sredinu.

Gradonačelnik Bihaća, Elvedin Sedić, ističe važnost zaštite turizma i okoliša te izražava zabrinutost zbog potencijalnog štetnog utjecaja na lokalnu zajednicu.

Dok se planovi za eksploataciju gipsa pokraj Nacionalnog parka Una nastavljaju, lokalna zajednica ostaje podijeljena između potrebe za ekonomskim razvojem i zaštitom prirode. Posljednje odluke i studije utjecaja na životnu sredinu bit će ključne u donošenju konačnih odluka o ovom kontroverznom projektu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79