Kamere ga otkrile: Dobojlija nije platio 45.000 KM za 63 kazne

Nakon postavljanja kamera na području koje pokriva Policijska uprava Doboj značajno je smanjen broj razbojništava, kao i krađa automobila, podaci su ove Uprave.

Osim toga, povećan je broj otkrivenih vozača koji su vozili automobile sa isteklim registracijama i na taj način skupili brojne saobraćajne kazne.

Kada je u pitanju Policijska uprava Doboj, samo jedan vozač uspio je da skupi 63 neplaćena kazne.

Radi se o vozaču Č.S. iz Doboja, koji za ovaj broj neplaćnih kazni duguje skoro 45.000 maraka. Ovaj vozač je počinio brojne saobraćajne prekršaje, a uglavnom je riječ o vožnji automobila iznad ograničenja brzine, sa istekom registracije i sličnim prekršajima – kaže izvor Srpskainfo.
Krađa

Šire područje Doboja pokriveno je sa 64 kamere, od kojih je njih 20 ANPR, koje služe za prepoznavanje prekršaja, a ostale kamere služe sa snimanje širokog opsega.

– Video nadzor na području Grada Doboja postavljen je 19. decembra 2019. godine i od tada je znatno smanjen broj krivičnih djela protiv imovine. Osim toga, ovaj video nadzor je pomagao u rješavanju većeg broja teških krivičnih djela – istakla je Dragana Kerkez, portparol Policijske uprave Doboj.

Zahvljajući video nadzoru, između ostalog, u veoma kratkom vremenu rasvijetljena je krađa i zapaljenje automobila na području Doboja. Osumnjičeni je prvo ukrao automobil i zatim ga zapalio na drugoj lokaciji. Zahvaljujući snimcima identifikovan je osumnjičeni, a veoma brzo pronađen je i zapaljeni automobil.

– Ovim kamerama smo riješili i slučaj provale u ugostiteljski objekat. Pregledom snimaka, sa kamere koja se nalazi u blizini, uočeni su lopovi kako iznose određene predmete iz ugostiteljskog objekta, a zatim bježe na određenu lokaciju – rekla je Kerkezova i dodala da je pored toga riješeno i čak sedam slučajeva krađa goriva.
Provala

Uz pomoć kamera rasvijetljena je provala u sportsku kladionicu u Doboju. Nakon što je provaljeno u kladionicu, policija je uz pomoć kamera pratila kretanje osumnjičenog i na taj način ga identifikovala, a zatim i uhapsila.

– Na sličan način identifikovan je i migrant koji je provalio u džamiju. Ove kamere pomažu i u rasvjetljavanju krivičnih djela falsifikovanja isprava. Utvrđeno je da su jedne te iste tablice uočene na različitim vozilima – pojašnjava Kerkezova.

Dodala je da su kamere pomogle u identifikaciji nepoznatih osoba koje su prouzrokovale saobraćajne nesreće, a zatim pobjegle sa lica mjesta.

U saradnji s gradovima i opštinama, u okviru projekta „Bezbjedan grad“, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Sprske je već uspostavilo sisteme video-nadzora javnih površina u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje tog sistema u još 16 opština i gradova.
Neregistrovana vozila

One su dale značajne rezultate u borbi protiv kriminala i u drugim opštinama i gradovima.

Treba istaći i saradnju s policijom iz Federacije BiH. Tako je uz pomoć njih rasvjetljeno ubistvo počinjeno na području Kantona Sarajevo. Ubica je uz pomoć kamera lociran i zatim uhapšen.

Pored toga, dale su rezultate u rasvjetljavanju razbojništava, ali i proganjanja.

Kamere su posebne rezultate dale u borbi protiv vozača koji su godinama vozili neregistrovana vozila.

Prema podacima MUP Srpske, tokom 2019. godine policajci su evidentirali oko 3.100 vozača koji su vozili neregistrovane automobile, a za samo nekoliko mjeseci u 2020. ove kamere otkrile su skoro 27.000 slučajeva.
Saradnja policija

U Policijskoj upravi Doboj ističu da često imaju zahtjeve za pomoć iz policijskih stanica iz Federacije BiH u pokušaju pronalaska osumnjičenih koji su počinili krivično djelo, a zatim pobjegli na područje ove Uprave.

– Nedavno smo imali slučaj na podrčju Zavidovića, gdje je tada nepoznati lopov provalio u kuću, ukrao ključeve od automobila, a potom i vozilo. Uz pomoć našeg video nadzora on je identifikovan te pronađeno ukradeno vozilo – rekla je portparol PU Doboj Dragana Kerkez za Srpskuinfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79