Kamere vrebaju nesavjesne građane, kazne idu do 3.000 maraka

Na nekoliko lokacija u Varaždinu na kojima su se stvarale divlje deponije postavljene su nadzorne kamere, a neodgovorne građane očekuje kazna od čak 1.500 eura (oko 3.000 KM).

U saopštenju se ističe da Grad Varaždin na taj način želi stati na kraj neodgovornim građanima koji odbacuju otpad u okolini.

U popularnoj “šumici” između varaždinskog groblja i Vodovodne ulice ovih je dana uklonjena poveća ilegalna deponija smeća, a postavljena kamera garancija je da tamo više neće biti moguće neodgovorno odbaciti otpad. Kako nalaže Zakon o upravljanju otpadom, sva mjesta koja se nadziru propisno su označena.

Kamere bežičnim putem prosljeđuju podatke varaždinskom Komunalnom redarstvu koje temeljem dobijenih podataka može reagovati i prekršiocima izreći novčane kazne.

“Komunalno redarstvo je ovih dana izreklo novčanu kaznu za takav prekršaj, propisanu Zakonom o upravljanju otpadom, a visina kazne je, blago rečeno, paprena. Naime, prekršilac za kojeg je utvrđeno da je odbacio otpad na tom mjestu platiće 1.500 eura kazne”, saopšteno je iz varaždinske Gradske uprave.

Istakli su takođe da se tom i sličnim mjerama odvraća pojedine građane od neodgovornog ponašanja i sprječava onečišćenje okoline u Varaždinu, prenosi “Poslovni”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79