Kamioni godišnje provedu 26 miliona sati na granici

Novi projekt olakšanja trgovine i transporta na zapadnom Balkanu smanjit će i vrijeme i troškove trgovine na području ove regije.

Odbor direktora Svjetske banke odobrio je projekt od 78,1 milijun eura, koji predstavlja prvu fazu višefaznog programa ukupne vrijednosti 121,5 milijuna eura. Projekt će financirati dizajniranje, razvoj i provedbu inicijativa za unaprjeđenje transparentnosti i integriteta, smanjenje transakcijskih troškova, jačanje međuagencijske koordinacije i smanjenje vremena potrebnog za prekograničnu trgovinu.

Čekanja na graničnim prijelazima na zapadnom Balkanu pet puta su dulja nego u mnogim zemljama EU-a i kamioni godišnje provedu oko 26 milijuna sati na graničnim prijelazima u regiji, kazala je Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan, prenosi Vecernji.ba.

Na većini graničnih prelaza na sjeveru i zapadu zemlje danas je pojačan intezitet saobraćaja pri izlazu iz BiH. Zadržavanja su do dva sata. Na jugu zemlje pojačan je promet vozila na prelazu Doljani pri ulazu u BiH, a zadržavanja su do pola sata, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba ( Gorana Jakovljevic – Anadolu Agency )

Ovaj projekt osigurat će ukupno 121,5 milijuna eura za šest zemalja zapadnog Balkana, sudionica u regionalnom projektu, pri čemu će se za Srbiju osigurati (34,7 mil.), Sjevernu Makedoniju (26 mil.) i Albaniju (17,4 mil.).

 

 

Braća napala policajca i njegovu suprugu, oštetili mu i “golf”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments