Kampanja u Ustikolini nikad mirnija, protukandidati zajedno pili kafu

Kandidati na izborima objavljuju nove dokaze o neregularnostima. Neke od dokaza objavio je na svom Facebook profilu Jasmin Ademovic, kandidat NiP-a za Općinsko vijeće Centar.

– Molim vas dragi građani pogledajte na koji način se vrše malverzacije na Izborima. Zašto se našim posmatračima ne dozvoljava da slikaju materijal sa informacijama? Zašto na žutim listićima se skoro nikad ništa ne vidi? Zašto ekipa iz OIK-a koja vozi materijal tjera naše posmatrače ili bježi 120 h na sat kroz crvena svjetla? – napisao je Ademović.

On se pita da li je vrijeme da mijenjamo ovaj nakaradni sistem?

– Naš načelnik je pobijedio, ja sam trenutno drugi u NiP Centar sa skoro 1.000 glasova ali nisam sretan i ne mogu biti nakon mukotrpne noći i maltretiranja naše omladine koja su stala na Izbor Eseda Radeljaša na čelnu poziciju Općine Foča u Federaciji BiH, poznatije kao Ustikolina, na lokalnim izborima izazvao je veliku pažnju bh. javnosti koja ga se još uvijek sjeća po zloupotrebi kantonalnog budžeta i odsluženju kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu.
Radeljaš je u Ustikolini osvojio tek 462 glasa, što je bilo dovoljno da trijumfuje nad svojim protukandidatima Mensudom Borovićem (SDA) koji je osvojio 281 glas i Mujom Sofradžijom (nezavisni kandidat) koji je osvojio 268 glasova.

Zijad Kunovac, aktuelni načelnik Općine Foča u Federaciji BiH, kandidovao se 2016. godine na načelničku poziciju jer je Eseda Radeljaša, koji mu je tada bio protukandidat, smatrao neprihvatljivim na poziciji načelnika. Tada je osvojio tek stotinjak glasova više od Radeljaša.

Kada je izabran četvrti put na poziciju načelnika, 2016. godine, tvrdio je da je Radeljaš bio grozan protukandidat, da nikada nije imao lošije iskustvo kada je riječ o aktivnostima protukandidata i da su građani u strahu i pod pritiskom izašli da glasaju. Nakon 16 godina mandata – novo iskustvo.

“Nikad mirnije nije prošla kampanja u ovoj lokalnoj zajednici i ja im ovom prilikom odajem priznanje. Međusobna komunikacija je bila takva da jedni drugima nisu podmetali, nisu se međusobno omalovažavali i ogovarali. Zajedno su sjedili i pili kafu. Bio sam sretan zbog toga”, kazao je Kunovac za Klix.ba.

Napominje da među kandidatima nije bilo naboja i da nije čuo da se dešavala kupovina glasova.

“Njihovi međusobni odnosi preneseni su i na stanovništvo, tako da je i stanovništvo, kao nikad do sada, bilo rasterećeno i na dostojanstven način obavilo svoju dužnost, poštujući sve epidemiološke mjere. Nije bilo međusobnih konflikata i sve je prošlo u najboljem redu”, rekao je Kunovac.tranu PRAVDE!!! – objavio je.

Upitan da li se očekivala pobjeda Eseda Radeljaša, aktuelni načelnik Kunovac ističe da se nije mogla očekivati pobjeda nijednog kandidata.

“Građani su pokazali ko žele da ih vodi. Iako su zbog pandemije bili teški uslovi za vođenje kampanje, građani su kroz komunikaciju uspjeli vidjeti ko bi najbolje vodio lokalnu zajednicu. Ja ne mogu reći može li on to ispuniti ili ne može. Građani će to nakon četiri godine znati kazniti ili nagraditi”.

Kunovac smatra da bi načelničke mandate trebalo ograničiti budući da se načelnici koji dugo obnašaju funkciju nakon izvjesnog vremena počnu opuštati.

“Smatrao sam nakon 16 godina provedenih na načelničkoj poziciji da bi politička opcija kojoj pripadam trebalo da predloži drugog, mlađeg kandidata, s boljom komunikacijom s narodom… Kod načelnika koji su dugo na funkciji postoji mala doza opuštanja, rad počinje ulaziti u rutinu”, rekao je Kunovac.

Na pitanje da li je bilo kupovine glasova, Kunovac odgovara da on nije primijetio ništa slično.

“Niko se nije žalio, ni od građana tokom kampanje, ni od posmatrača tokom izbora. Niko nije imao primjedbe”, zaključio je Zijad Kunovac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79