Kanadski ministar finansija dao ostavku zbog politike potrošnje

Kanadski ministar finansija Bil Morno podnio je ostavku zbog neslaganja s premijerom Džastinom Trudoom oko politike potrošnje i nakon što je prozivan zbog veza sa dobrotvornim udruženjem za pokretanje programa stipendije za studente.

Morno se povukao nakon što su se drugi ministri usprotivili visini iznosa za finansiranje krize izazvane pandemijom virusa korona i ulaganja u projekte zaštite okoline nakon karantina, saznaje Rojters.

Još prošle sedmice Trudo je izrazio povjerenje svom ministru finansija, iako se govorilo o razdoru među njima.

Morno (57) je na toj dužnost od kako su Trudoovi liberali preuzeli vlast 2015. godine.

On je saopštio i da se više neće kandidovati za parlament već će nastojati da postane sljedeći generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Nakon njegove ostavke, premijer Trudo će morati da popuni jednu od najvažnijih pozicija u svom kabinetu, jer vlada mora pripremiti plan oporavaka ekonomije, teško pogođene pandemijom COVID-19.

Na konferenciji za štampu u ponedjeljak uveče, Morno je rekao da je podnio ostavku, uz obrazloženje da ne namjerava da se kandiduje na sljedećim izborima i da Trudo mora da postavi novog ministra finansija koji će biti spreman da posveti nekoliko godina povratku kanadske ekonomije na pravi put.

Na pitanje novinara da li su ga neslaganja između njega i Trudoa koštala njegovog posla, ministar Morno je u nekoliko navrata izbjegavao da odgovori na to pitanje.

Premijer Džastin Trudo tokom svog obraćanja javnosti zahvalio se bivšem ministru finansija.

“Od dana kada je izabran i postao ministar finansija Kanade prije skoro pet godina, Bil je neumorno radio na podršci svim Kanađanima. Kanada je razvila snažnu ekonomiju sa jednim od najboljih rekorda u G7, stvorila je više od milion radnih mjesta i postigla najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji”, rekao je Trudo.

Međutim, agencija Blumberg je nedavno izvijestila o dubokim razlikama između premijera Trudoa i njegovog ministra finansija, pozivajući se na izvore koji su radili u njihovim krugovima, a koji su željeli da ostanu anonimni.

Takođe, i drugi kanadski mediji već nedjeljama izvještavaju da su Trudo i Morno u sukobu zbog skandala sa dobrotvornim organizacijama, ekološkim inicijativama i oko potrošnje tokom pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79