Kandidat NiP-a direktor ustanove u kojoj radi sa suprugom, obavljao duple funkcije, sebi naštimao komisiju na konkursu za direktora

Kandidat NiP-a direktor ustanove u kojoj radi sa suprugom, obavljao duple funkcije, sebi naštimao komisiju na konkursu za direktora


Kakanjski NiP kao jedno od predizbornih obećanja navodi borbu protiv korupcije i nepotizma.

No, njihova kadrovska politika govori drugačije. Fakir Ajdinović kandidat je NiP-a za OV Kakanj.

Direktor je JU Centar za socijalni rad Kakanj od sada već davne 2010. godine, na koju poziciju je imenovan kao kadar Stranke za BiH. Ovo mu je ukupno četvrti mandat, budući da je u periodu od 2003. do 2006. godine obnašao dužnost direktora, iako je tada imao samo višu školu VŠS.

U mandatu 2020.-2024. godina bio je vijećnik SBiH u Općinskom vijeću Kakanj, ali je u septembru 2023. godine isključen iz ove stranke zbog kršenja Statuta i narušavanja ugleda.

Konaković i Čampara podržali Tursuma i Ajdinovića: Isključeni iz Stranke za BiH pa primljeni u NiP

Iako rođen 1963. godine, tek je 2008. godine stekao diplomu VSS iz socijalnog rada, dakle, u 45. godini života.

2010. godine ponovo biva imenovan za direktora, dakle, dvije godine nakon diplomiranja, tako da objektivno nije mogao steći potrebno iskustvo od pet godina rada u struci na poslovima VSS za poziciju direktora, kako je traženo konkursom. Konkurs je bio raspisan u decembru 2021. godine i trajao je 15 dana.

Potvrdu o radnom iskustvu izdao je sam sebi, budući da je u vrijeme raspisivanja konkursa bio vršilac dužnosti direktora ustanove na tri mjeseca, iako je Pravilima JU Centar za socijalni rad Kakanj regulisano da se za v.d. direktora kao prelazno rješenje može imenovati neko iz reda zaposlenika ustanove.

Konkurs je raspisan u istom mjesecu kada mu je isticao mandat, što je protivno Pravilima Centra. Status v.d. direktora omogućip mu je da predloži dva od tri člana komisije iz reda zaposlenika, dok je jednog člana predložila Općina Kakanj kao osnivač.

Tako je već u startu bio u prednosti u odnosu na drugog kandidata. Očekivano, komisija na kraju dala prednost novom-starom direktoru umjesto protukandidatu i zaposleniku ove JU, te je Upravni odbor donio odluku o izboru.

Kako bi izigrao zakon, fiktivno je podnio ostavku na funkciju člana Općinskog savjeta SBiH, jer član 5. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH zabranjuje da direktor javne ustanove bude na funkciji u političkoj stranci. Kasnije je tokom 2022. godine prisustvovao sastancima OS SBiH i bio kandidat na Općim izborima, što dokazuju fotografije na Facebook stranici Stranke za BiH.

Također je ovjerio izjavu da nije član organa zakonodavne, izvršne ili sudske vlasti u smislu Zakona o sukobu interesa FBiH, premda je obnašao dužnost vijećnika od 2020. godine. Svemu treba dodati informaciju da njegova supruga radi na poslovima SSS u JU Centar za socijalni rad Kakanj, što će reći da joj je suprug nadređen kao direktor i da su oboje budžetski korisnici.

Član 10. Zakona o sukobu interesa FBiH zabranjuje privilegovanje lica radi stranačkog ili drugog opredjeljenja ili radi porijekla, ličnih ili porodičnih veza. Nameće se pitanje da li je sve navedeno moralno i kompromitirajuće.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija