Kandidatkinja za načelnicu Novog Sarajeva kažnjena zbog govora mržnje prema LGBT osobama

Pandžić je 23. augusta na svom Facebook profilu objavila status u kojem Bh. povorku ponosa naziva “povorkom stida”, navela je da se konačno i definitivno protivi prihvatanju LGBTIQ osoba te je istakla da LGBTIQ osobe ne može svrstati u normalan obrazac ponašanja.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog tog Facebook statusa.

“U objavi na Facebook profilu Adne Pandžić je izražena netolerancija i radi se o zabranjenom ponašanju, jer isto, zbog izraženog neprijateljstva, može u konačnici podstaći nasilje prema LGBTIQ zajednici. Osim što ima karakter omalovažavanja i vrijeđanja, jezik mržnje zastrašuje pojedinca ili grupu. Stoga ovakvo ponašanje ne može biti tolerisano u izbornoj kampanji, ali ni van službenog perioda od 30 dana izborne kampanje. Naime, Bosna i Hercegovina je pogodno tlo za širenje mržnje, posebno na vjerskoj, nacionalnoj pa i rodnoj osnovi”, navedeno je u odluci CIK-a.

Adna Pandžić Adna Pandžić

Konkretno u ovom slučaju prekršena su pravila komunikacije putem interneta, a s obzirom na to da je Facebook mreža koja je pristupačna velikom broju ljudi, Centralna izborna komisija nije mogla da se ograniči samo na period od 30 dana izborne kampanje.

“Ovako usko tumačenje zakona bi omogućilo kandidatima da nesmetano koriste govor mržnje sve do službenog početka perioda kampanje (30 dana do dana izbora) i tek kada izborna kampanja zvanično počne povedu računa o svom govoru i javnom nastupu da ne bi bili izloženi sankciji. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ima odgovornost da ove pojave sprečava i ne dozvoli ovakav govor svim ovjerenim političkim subjektima i njihovim kandidatima. Cijeneći da pisani govor Adne Pandžić ima karakter intenzivne negativne emocije zastrašujućeg ili uznemirujućeg izražavanja o neprihvatanju grupe LGBTIQ zajednice koju naziva ‘povorkom stida’, i kako se ovim govorom javno, putem društvene mreže izaziva mržnja prema pojedincima ili grupi sa ciljem propagande netrpeljivosti prema drugima, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije mogla, a da ne cijeni da ova izjava ujedno podstiče i opravdava napad na seksualnu orijentaciju i diskriminira pripadnike te grupe, što je današnjem društvu nedopustivo”, stoji u obrazloženju odluke.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79