Kanton na udaru korone zbog proslava 8. marta: Zatvorili smo 6 razreda zbog pozitivnih učiteljica

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je ozbiljna i BiH je odavno u trećem valu koronavirusa. Kaže to epidemiologinja Andrea Jurić, predsjednica Zavoda za javno zdravstvo Zapadno-hercegovačkog kantona, te dodaje da u dogledno vrijeme neće biti smirivanja situacije ukoliko se odmah ne krene sa cijepljenjem stanovništva.

Prema predviđanjima svjetskih znanstvenika, negdje bismo sredinom ljeta mogli očekivati stabilizaciju i smanjenje broja novozaraženih na globalnom nivou. Na lokalnom nivou to će ovisiti o prokuženosti stanovništva. Svi pričaju o antitijelima koji nas štite i oni su vrlo važni. Međutim, pored antitijela, imamo i ćelijski imunitet. Postoje memorijske ćelije koje memoriraju svaki kontakt sa infektivnim agensom, pa pri svakom sljedećem kontaktu naš organizam brže i učinkovitije sanira infekciju. Ta prokuženost u lokalnoj zajednici pomaže nam da se izborimo sa virusom, objašnjava Jurić.

Kaže kako je nagli skok novooboljelih u Zapadno-hercegovačkom kantonu uzrokovan nedavnim proslavama Dana žena.

Čerkez za CH: “Ovo je za krivičnu odgovornost i to ne samo organizatora nego i svih koji nisu učinili ništa da skup prekinu!”

– Najviše je oboljelih pripadnica ženskog spola. Zbog toga smo morali zatvoriti šest razrednih odjeljenja jer su učiteljice zaražene i nema ko izvoditi nastavu. Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini. Naravno, skoku oboljelih u cijeloj zemlji doprinijela su skijališta u kojima se nisu poštovale mjere. Na bh. granicama nemate nikakvu kontrolu, u zemlju ulaze sa svih strana svijeta kako kome padne na pamet. To su razlozi zbog kojih imamo ovakve brojke. S druge strane, jasno je zašto je BiH tako postupila, jer zbog financijskih razloga ne može držati tvrdi lockdown. To sebi mogu priuštiti samo jako bogate zemlje, objašnjava Jurić.

Za smirivanje epidemiološke situacije na nivou države odmah bi se trebao uvesti pravi lockdown i početi sa cijepljenjem, mišljenja je i prim. dr. Ednan Drljević, infektolog u Covid-odjelu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

– Samo na taj način moći ćemo trenutno stanje staviti pod kontrolu nakon čega bismo mogli reći koliko će sve ovo još trajati. Bez cjepiva i lockdowna, nedostatka koordinacije i uz ovakvu propusnost granica, jako je teško reći kada ćemo izaći iz ovog haosa, naveo je Drljević, javlja “Večernji”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79