Kanton Sarajevo pomaže Istočnom Sarajevu: Ministar potvrdio da će davati određenu količinu vode

Mi smo spremni da pomognemo građanima Istočnog Sarajeva da nađemo tehnički model kako da određenu količinu vode prebacimo njima, kazao je za BHRT Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Posljednjih dana građanima Istočnog Sarajeva uvedene su redukcije vode.

Ovo je prvi put do sada da ustvari mi, umjesto da kupujemo od njih vodu, kao što smo do sada radili, njima dajemo određenu količinu, kazao je ministar u emisiji “Jutro za sve”.

“Naši susjedi u Istočnom Sarajevu imaju problem sa snadbijevanjem vodom i vidim da tamo teška situacija. Razgovarao sam sa kolegom Katićem, tamošnjim načelnikom Istočnog N. Sarajeva. Zaista smo spremni i kao ministarstvo i kao vodovod da pomognemo”, kazao je Hadžiahmetović.

Posljednjih dana građanima Istočnog Sarajeva uvedene su redukcije vode. Zvaničnici kažu da je došlo do značajnog smanjenja dotoka na izvorištu Tilava odakle se vrši vodosnabdijevanje opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Ministar je govorio i o uspostavi holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo.

Cilj je reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona Sarajevo, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, uz poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima i ostvarivanje ušteda u poslovanju.

“Namjera je objediniti administrativne dijelove javnih komunalnih preduzeća, uglavnom u dijelu javnih nabavki, pravnih pitanja i drugih zajedničkih poslova na jednom mjestu, odnosno u okviru holdinga koji bi ubuduće vršio ove poslove. Time će se ostvariti veća učinkovitost i kvalitet u radu, spriječiti povećanje broja radnih mjesta, ali i ostvariti višemilionske uštede u postupcima javnih nabavki koje bi se provodile jedinstveno za sva preduzeća. Bit će omogućena i jedinstvena naplata svih komunalnih usluga na jednom mjestu i preko jednog računa za građane”, naveo je ministar Hadžiahmetović.

Ministar je ranije kazao da su u obzir uzeta i pozitivna iskustva drugih gradova i regija u Evropskoj uniji koji su dokazali djelotvornost organizacije komunalnih preduzeća u formi holdinga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79