Kanton u BiH zabranio proslavu 8. marta!

Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona donio je tri nove naredbe s obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u BiH.

Smanjiti rizik

Kako su saopćli iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK, prva naredba je namijenjena nadležnim inspekcijskim i policijskim organima da pojačaju nadzor nad provođenjem propisanih epidemioloških mjera, posebno u ugostiteljskim objektima i tržnim centrima.

Drugom naredbom se zabranjuje organizacija bilo kakvih osmomartovskih zabava u povodu Međunarodnog dana žena, a trećom naredbom naloženo je svim domovima zdravlja u ZDK-u da što hitnije uspostave sistem aktivnog praćenja oboljelih u kućnim uslovima u skladu sa odredbama Revidiranog kriznog plana postupanja u uslovima pandemije virusa Covid-19.

Član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Senad Huseinagić rekao je da su nove naredbe donese s ciljem da se osigura što bolje provođenje protivepidemijskih mjera.

– Naredba vezana za zabranu organizacije osmomartovskih zabava je preventivne naravi, kako bi se smanjio rizik od eventualnog širenja infekcije. Nažalost, morat ćemo u uslovima pandemije obilježiti 8. mart na drugačiji način kako bismo smanjili rizik od prenošenja bolesti jer upravo skupovi takve vrste predstavljaju najveći rizik – kazao je Huseinagić.

400 novih slučajeva infekcije

U Zeničko-dobojskom kantonu, posljednjih sedam dana, registrovano je oko 400 novih slučajeva infekcije. Taj broj nešto je veći od statistika Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koji evidentira samo slučajeve potvrđene PCR dijagnostikom, jer nadležne službe u ZDK-u evidentiraju i slučajeve potvrđene brzim antigenskim testovima. Huseinagić ističe da problem nije ukupan broj slučajeva, jer je taj broj ranije bivao znatno veći, nego su problem teški slučajevi koji značajno opterećuju zdravstvene ustanove.

– Bez obzira što je Kantonalna bolnica Zenica značajno povećala kapacitete za intenzivno liječenje, ti kapaciteti su pri kraju. Iz tog razloga je donesena naredba da domovi zdravlja maksimalno ubrzaju primjenu novijeg pristupa koji smo propisali u ovim okolnostima, a to je da pacijenti ne budu prepušteni sebi nego pod aktivnim praćenjem zdravstvenih profesionalaca – istakao je Huseinagić.

Hospitaliziran 91 pacijent

U KBZ-u trenutno je hospitaliziran 91 pacijent sa dijagnozom Covid-19.

Radi se o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a to podrazumijeva pacijente sa obostranom upalom pluća i pacijente koji trebaju kiseoničku potporu. Načelnica Odjela za infektivne bolesti KBZ-a dr. Eldira Hadžić rekla je da se čak 90 posto pacijenta nalazi na kiseoničkoj potpori, a ostatak su pacijenti koji su u završnoj fazi liječenja.

– Uglavnom se hospitaliziraju stariji pacijenti, mada zadnjih dana imamo i nešto mlađe pacijente, i to su pacijenti koji su dugotrajno liječeni u kućnim uslovima, poslije 10. dana bolesti, i onda nakon par dana dođe do smrtnog ishoda – kazala je dr. Hadžić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79