Kanton u FBiH bez policijskog sata: “Nismo se stigli sastati”

U Hercegbosanskom kantonu, najvećem u Federaciji Bosne i Hercegovine, ne poštuje se odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o policijskom času.

Resorni ministar Momčilo Bajić rekao je da je u pitanju proceduralna stvar.

“Nije bio Krizni štab, biće sutra, onda ćemo ići sa saopštenjem. Ništa strašno, ne mogu bez Štaba donijeti niti jednu odluku. Nismo se stigli sastati danas – nego ćemo sutra”, izjavio je jučer za N1 Bajić i dodao:

“Ne možemo da ne poštujemo odluku Vlade FBiH, ali nismo se sastali. Ja kao ministar sam ne mogu donijeti odluku”.

Podsjećamo, od 24. marta na snazi je ograničavanje kretanja na teritoriji Federacije BiH od 21 do 5 časova. Ovu mjeru za suzbijanje širenja korona virusa predložio je Krizni štab FBiH, a usvojila i naredila Vlada FBiH.

Od ove naredbe izuzeti su svi zaposleni uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVlD-19 na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opšini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79