Kantonalni inspektori odgovorili na “prozivke” pojedinih poslodavaca

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo reagirala je na saopćenje Udruženja poslodavaca FBiH u kojem su naveli da se određeni broj poslodavaca požalio da kantonalni sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji osobama koje su pozitivne na koronavirus ili su bile u direktnom kontaktu sa zaraženim osobama, već ih upućuju kod ljekara da otvore redovno bolovanje.

Iz Udruženja poslodavaca su pozval inadležne istitucije da utvrde da li je to tačno.

Reakciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, upućeni radi, kako su naveli, istinitog i blagovremenog informisanja javnosti, prenosimo u cjelosti:

Je li tačno da sanitarni inspektori odbijaju izdavati rješenja o samoizolaciji? Ovo je dodatni namet na privredu u doba krize!

“Kantonalni sanitarni inspektori od početka pandemije, osim svakodnevnog provođenja inspekcijskih nadzora na terenu, istovremeno donose i rješenja o zabrani kretanja isključivo za osobe koje su bile u direktnom kontaktu sa oboljelima od COVID-a 19 ili sa osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom.

Navedena rješenja izdaju se isključivo na osnovu epidemioloških izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS.

Za potvrđene slučajeve oboljenja Zavod za javno zdravstvo KS epidemiloške upitnike dostavlja Ministartvu zdravstva KS koje izdaje rješenja oboljelima od COVID-a 19, kao i najužim članovima njihovih porodica, koji imaju istu adresu prebivališta.

Prema evidenciji Inspektorata sanitare, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu KS do sada je doneseno 4.804 rješenja o zabrani kretanja, od koji je za 4.329 vrijeme izolacije od 14 dana proteklo. Bitno je istaći da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, čiji službenici prate poštivanje samoizolacije. Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 28 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom.

Od početka marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS na oklonosti izazvane pandemijom koronavirusa izvršili ukupno 10.829 inspekcijskih nadzora svih privrednih subjekata na koje se donesene naredbe odnose( ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozmetičkih/frizerskih salona, pekara, kladionica, škola, vrtića, sredstava javnog prevoza). U tom periodu izdat je 361 prekršajni nalog u novčanom iznosu od 624.695,00 KM, te 932 rješenja kojima su naređene prevenitivo-korektivne mjere”, navedeno je u saopćenju KUIP KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79