Kantonalni sud odlučuje o pritvoru za Fuada Kasumovića i još pet osoba

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona će do kraja dana podnijeti Kantonalnom sudu u Zenici prijedlog za određivanje mjere pritvora Fuadu Kasumoviću i još pet osoba.

Mjera pritvora biti će tražena za osumnjičene inicijala K.F., D.V., B.K.A, H.B., M.A. i O.Z., dok će prijedlog za određivanje mjera zabrane biti upućen za osobe inicijala K.A., O.M., M.E. i K.A., zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela Organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Prouzrokovanje stečaja te oštećenje povjerilaca.

Osumnjičenima se, stavlja na teret da su u periodu od početka 2017. godine do 21. decembra 2020. godine, poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica u vrijednosti autobuske stanice, te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenica u vlasništvo Grada i s ciljem prouzrokovanja stečaja nad Društvom, te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku.

“Razlozi zbog kojih će biti stavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora za sve osumnjičene, su postojanje opravdanog straha da će osumnjičeni boravkom na slobodi uticati na svjedoke i druge saizvršitelje, da će ponoviti krivično djelo, u odnosu na osumnjičene inicijala K. F. (Kasumović Fuad) i B.K.A. (Baručija-Kapidžić Almira) prijedlog će biti podnesen i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, a u odnosu na osumnjičenog inicijala K. F. prijedlog će biti podnesen i zbog vanrednih okolnosti, s obzirom da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško, s obzirom na način izvršenja ili posljedice krivičnog djela, ako bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda”, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva ZDK.

O prijedlogu za pritvor odlučit će sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79