Kantonalno tužilaštvo će tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora za Hadžibajrića: Ko će voditi Općinu?

Nakon što je u Sarajevu jučer uhapšen načelnik Općine Stari Grad pitali smo ko će voditi ovu lokalnu zajednicu u narednom periodu ukoliko sud odredi jednomjesečni pritvor Ibrahimu Hadžibajriću.

Za Klix.ba su kazali da će pitanje rukovođenja organom uprave biti riješeno u najkraćem roku, zakonski propisanim putem, a u zavisnosti od narednih koraka Tužilaštva Kantona Sarajevo i Tužilaštva BiH i eventualno izrečenih mjera.

Kako nezvanično saznaje, Kantonalno tužilaštvo će tražiti određivanje jednomjesečnog pritvora za Ibrahima Hadžibajrića i Almu Destanović.

Hadžibajrić na saslušanju: Uhapšene jedva poznajem, nisam uzeo mito od 150.000 KM, niti dijelio 80:20 prihode parkinga

“Kolegij Općinskog načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i Općinski pravobranilac Općine Stari Grad Sarajevo, obavještavaju javnost da se poslovni procesi unutar Općine Stari Grad Sarajevo, kao i rad sa strankama odvijaju neometano, bez obzira na istražne radnje koje se provode od utorka, 09.05.2023. godine. Građanima se pružaju sve usluge u djelokrugu ovog organa uprave u rokovima i zakonskim okvirima”, dodali su iz Općine.

Kolegij Općinskog načelnika i Općinski pravobranilac, poštujući demokratska načela i vjerujući u profesionalnost i nespristrasnost istražnih i pravosudnih organa, očekuju da pokrenuti istražni postupak bude okončan zakonito i u najkraćem mogućem roku pridržavajući se načela i principa krivično-procesnog prava.

“Uz čvrsto opredjeljenje da se mora poštovati persumpcija nevinosti i pravo svakog pojedinca da istu dokaže, očekuje se da tako bude i u ovom predmetu, a javnost i mediji pozivaju se na objektivnost i profesionalno izvještavanje uz poštovanje prava na privatnost članova porodice osumnjičenih lica iz Općine Stari Grad Sarajevo”, navode.

Na kraju su istakli da Općina Stari Grad Sarajevo stoji na raspolaganju svim istražnim organima za zakonito i profesionalno provođenje predmetnih postupaka, a što predstavlja pretpostavku donošenja konačnih odluka nadležnih tužilaštava.

Pored Hadžibajrića uhapšena je i Alma Destanović, sekretar organa državne službe u Općini Stari Grad.

U akciji Start sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79