Kao da FBiH pravi novu petlju u Zenici: Rekonstrukcija traje 17 mjeseci, trajat će još dugo?

Krajem novembra 2019. godine, Javno preduzeće Ceste FBiH potpisalo je nekoliko ugovora u okviru projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH. Među potpisanim ugovorima bila je i rekonstrukcija petlje kod Zenice, na magistralnom putu Sarajevo – Doboj.

Sanacija mostova na magistralnim cestama M-4 i M-17 Teslić (Barići) – Karuše; most preko potoka Radušica i Nemila 0 – Lašva 1, most preko r. Bosne, petlja Zenica. Izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, a vrijednost ugovora je 3.125.746,03 KM sa uključenim PDV-om.

Prema tenderu Evropske investicijske banke (EBRD), rok za završetak radova bio je osam mjeseci.

Sredinom juna 2020. godine, mediji su informisali da je rekonstrukcija petlje kod Zenice započela i da je rok za završetak radova januar 2021. godine.

Projekt rekonstrukcije petlje u Blatuši kod Zenice je projekt koji se sastoji od tri cjeline: glavne konstrukcije koja premoštava rijeku Bosnu i dvije priključne konstrukcije (rampe) koje se nalaze na krakovima petlje. Obje priključne konstrukcije se nalaze na desnoj obali rijeke Bosne, i to jedna za izlaz iz Zenice prema Sarajevu, dok je druga na kraku za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja. Obim radova uključuje rekonstrukciju glavne konstrukcije mosta sa obje priključne rampe i rekonstrukciju rasvjete na cijeloj petlji Zenica (Blatuša).

Firma Bossil je 21. 4. 2021. godine objavila na Facebooku trenutno stanje na terenu i u kojoj su fazi radovi.

S obzirom na to da je iz informacija BIHAMK-a, ali i objavljenih fotografija sa gradilišta, vidljivo da radovi na rekonstrukciji petlje kod Zenice nisu okončani, Istinomjer će obećanju Cesta FBiH, da će rekonstrukcija spomenute petlje biti završena u januaru 2021. godine, dati ocjenu neispunjeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79